A Bécsi Nemzetközi Központ 40 éve

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének bécsi központja idén ünnepli alapításának 40. évét, vagyis négy évtizede képviseli a diplomáciát Európa szívében. A helyben "ENSZ-városként" is ismert Bécsi Nemzetközi Központ (VIC) hivatalosan 1979. augusztus 23-án nyitotta meg kapuit. Jelenleg több mint 125 országból körülbelül ötezren dolgoznak az Egyesült Nemzetek szervezeteinél és ügynökségeinél Bécsben azért, hogy jobbá tegyék az emberek életét világszerte.

1966-ban Ausztria kormánya felajánlotta az Egyesült Nemzetek Szervezetének egy nemzetközi központ építésének lehetőségét Bécsben. Egy évvel később a kormány és Bécs városa közösen kiválasztották a nemzetközi központ helyét Bécsben a Duna bal partján. A nemzetközi építészeti versenyre a világ minden tájáról jelentkeztek építészek és az osztrák Johann Staber munkáját választották győztesként a 288 beérkezett pályázat közül. A VIC építése végül 1972-ben kezdődött el és hét év alatt készült el.

Az épület hat toronyházból áll, amelyek közül a legmagasabb 120 méter, továbbá két konferencia épület található a VIC területén. Ezen felül a VIC-ben van egy orvosi központ, egy könyvtár, vannak konyhák, egy kávézó, egy étterem és egy bank is. A látogatók és a dolgozók az épületben 45 lift és 7 mozgólépcső valamelyikének segítségével közlekedhetnek az épületen belül.

2015 óta a VIC klímasemleges. A 2 500 parkolóhely között található elektromos járművek számára alkalmas töltőállomásokat 100 százalékban megújuló energia táplálja.

Az évfordulóra számos eseménnyel készülnek. Sor kerül egy magas szintű eseményre májusban és egy nyílt napra szeptemberben, továbbá egy utazókiállítás mutatja be Ausztriában és Ausztrián kívül az Egyesült Nemzetek bécsi központjának tevékenységét.

→ Tudjon meg többet a VIC történetéről

 

A Bécsi Nemzetközi Központ számokban

 

182,000 fénycső

8,000 kilométer kábel

22,000 ablak

6,500 belső telefon mellék

15,309 füstérzékelő

1,050 mellékhelyiség

13,500 ajtó

Évente körülbelül 70 000 konferencia-résztvevő

További videók

További fotók

alt text is missing
© UNIS Vienna/Nikoleta Haffar
alt text is missing
© UNIS Vienna
alt text is missing
© UNIS Vienna/Nikoleta Haffar