Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/346
2012. május 29.

Az Egyesült Nemzetek főtitkára, Ban Ki Mun:

"A kéksisakosok a világon emberek milliói számára jelentik a reményt"

Üzenete az Ensz Békefenntartók Nemzetközi Napján,
2012. május 29.

BÉCS, május 29. (ENSZ Információs Szolgálat) - Az ENSZ békefenntartók nemzetközi napján tisztelgünk az előtt a 120,000 békefenntartó előtt, akik 17 misszióban a világ legveszélyesebb és legmozgalmasabb területein teljesítenek szolgálatot.

Ezen a napon gyászoljuk az elesett békefenntartókat. 2011-ben 112 férfi és nő áldozta fel életét a békéért. Az idei év első négy hónapjában további 27 békefenntartó halt meg az Egyesült Nemzetek szolgálatában.

Ma tisztelettel adózunk a több mint 2900 békefenntartó emlékének, akik az elmúlt évek során életüket vesztették és fogadjuk, hogy folytatjuk munkájukat annak érdekében, hogy stabilitást hozzunk a háború sújtotta országokba.

Az a tény, hogy az elesett békefenntartók különböző országokból származtak, emlékeztet minket az ENSZ békefenntartás globális partnerségére.

Jelenleg 116 tagállam ad katonai és rendfenntartó személyzetet műveleteinkhez. Ez az imponálóan magas szám visszatükrözi azt a növekvő globális bizalmat, amely az ENSZ békefenntartást, mint kollektív biztonsági tényezőt övezi. Új megfigyelői missziónk Szíriában a legutóbbi példája annak, hogyan fordul a nemzetközi közösség ENSZ-hez a felmerülő kihívások megoldásáért. A Misszió nehéz feladat előtt áll, de bátran dolgozik , hogy segítsen a feleknek, elsőként Szíria kormányának, hogy teljesítse kötelezettség vállalását, miszerint véget vet az erőszaknak, amely eddig több ezer embert pusztított el. Ez egy széleskörű ENSZ törekvés része, amelyet egy különmegbízott vezet, hogy véget vessen az erőszaknak és politikai megoldást keressen a szíriai válságra.

Minden ENSZ békefenntartó misszió alapvető célja az, hogy ne legyen rá szükség. Amíg ezt a célt el nem érjük, minden erőfeszítést megteszünk, hogy olyan hatékonyak legyünk, amennyire csak lehetséges.

Nagyon hálás vagyok minden csapatnak és rendfenntartónak, valamint a pénzügyi és anyagi forrásoknak, amelyek lehetővé teszik munkánkat. Köszönöm minden országnak, amely politikai támogatást és irányítást nyújt munkánkhoz. A Biztonsági Tanács tagjai különösen sokat segítenek munkánkban azáltal, hogy felhatalmazást nyújtanak és naprakészen reagálnak így munkánk alkalmazkodhat küldetéseink változó körülményeihez

A regionális szervezetek egyre növekvő szerepet töltenek be. Az Afrikai Unió és az Egyesült Nemzetek Szervezete, szorosan együttműködik például Darfurban és Szomáliában és együtt küzd a lázadó Úr Ellenállási Hadserege ellen. Ezek a partnerségi együttműködések segítenek az ENSZ békefenntartást rugalmassá tenni, hogy megfelelően harcolhasson a nemzetközi béke és biztonság sokrétű kihívásaival szemben.

A mai ENSZ Békefenntartók nemzetközi napján emlékezzünk azok áldozathozatalára, akik nálunk szolgáltak és fogadjuk meg, hogy erősítjük a globális partnerséget, amelynek eredményeként a kéksisakosaink a világon emberek millió számára a reményt jelentik.

* *** *