Általános információ az ENSZ-ről

General Assembly Elects President of 77th Session of General Assembly. UN Photo/Eskinder Debebe

Kapcsolódó tartalom


Csaba Kőrösi, President-elect of the seventy-seventh session of the United Nations General Assembly, addresses the 75th plenary meeting of the 76th session of the General Assembly. UN Photo/ Eskinder Debebe

Az ENSZ-Közgyűlés magyar elnöke

Az ENSZ-Közgyűlés minden új ülésszakára új elnököt választanak. A magyar Kőrösi Csaba irányítja a Közgyűlés munkáját a következő 12 hónapon keresztül.

Kőrösi Csaba számos pozíciót töltött be korábban a magyar Külügyminisztériumban, valamint legutóbb a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatójaként dolgozott. Éveken keresztül foglalkozott az ENSZ munkájával és a Közgyűlés 67. ülésszakának alelnöki pozícióját is betöltötte 2011 és 2012 között.

Tudjon meg többet →


UN Photo/Eskinder Debebe

Az ENSZ Közgyűlés 76. ülésszakának elnöke Abdulla Shahid reményt kér mindenki számára világszerte

„A Közgyűlés az egyetlen olyan testület, amelyben 193 ország képviselteti magát és amikor ez a testület egyhangúlag dönt egy ügyben, az a nemzetközi lelkiismeret”, mondta Abdulla Shahid az ENSZ Közgyűlés 76. ülésszaka előtt.

A Maldív-szigeteki Abdulla Shahid az ENSZ Közgyűlés 76. ülésszakának elnökeként hivatali idejét arra szeretné használni, hogy példát mutasson és a párbeszéd erejével egyesítse az embereket: „Fontos, hogy folytassuk a beszélgetést, találjunk alkalmat arra, hogy leüljünk és megosszuk egymással a gondolatainkat, mert így leszünk képesek arra, hogy megoldást találjunk a problémákra”.

A 76. ülésszakon elmondott nyitóbeszédében Abdulla Shahid a szinte mindenhol jelenlévő, de nem csak a járvánnyal összefüggő, „közös nyugtalanságról” és reménytelenségről beszélt, sürgetve az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy mutassa a változás felé vezető utat, amelyben vegyen részt a Közgyűlés is. „A történelem ezen pillanata legfőképpen reményre hív fel, hogy megmutassa a világ népességének, hogy tisztában vagyunk a helyzetükkel, figyelünk rájuk és hajlandóak vagyunk együtt dolgozni, hogy megbirkózzunk a problémákkal”, mondta.

Abdulla Shahid elkötelezett szószólója a nemek közötti egyenlőségnek, valamint a klímaváltozást és a méltányos vakcinaelosztást tartja az elnöksége prioritásainak.

Az alábbi prioritásokat határozta meg hivatali időszakára:

  • Az új típusú koronavírus járványból való felépülés (COVID-19)
  • Fenntartható újjáépítés
  • A bolygó szükségleteire való odafigyelés
  • Minden ember jogainak tisztelete
  • Az Egyesült Nemzetek Szervezetének felélénkítése

Abdulla Shahid elmondta, hogy nagyon jól ismeri a vele szemben álló jövőbeli kihívásokat: „Nagyon sokszor megkérdezték tőlem, hogy miért vállalkoztam a pozícióra ilyen kiszámíthatatlan időkben? Azt mondhatom, hogy ez volt a legjobb döntés, amit hoztam. Ugyanis most van lehetőség arra, hogy változást érjünk el és arra is, hogy egy olyan kis ország, mint a Maldív-szigetek változást tudjon elérni. A Maldív-szigetek lakosainak ez nagy megtiszteltetés. Egy Maldív-szigetekinek pedig kiváltság, hogy a Közgyűlés elnöke lehet”.

Nézze meg az elnök beszédét a 76. ülésszak megnyitóján

Tudjon meg többet →


Az Egyesült Nemzetek Szervezete egy nemzetközi szervezet, amelyet 1945-ben, a második világháború után alapított 51 ország a nemzetközi béke és biztonság, a nemzetek közötti baráti kapcsolat fejlesztése és a társadalmi fejlődés, valamint a jobb életszínvonal és az emberi jogok elősegítése céljából.

Az ENSZ 4 fő célja:

  • A béke fenntartása az egész világon;
  • Nemzetek közötti baráti kapcsolatok fejlesztése;
  • Segítse a nemzeteket a szegények életkörülményiek javításában és az éhezés, a járványok és az analfabetizmust felszámolásában; elősegítse az emberi jogok és alapvető szabadságjogok tiszteletben tartását;
  • Legyen az egyes nemzetek által e közös célok elérése érdekében kifejtett tevékenységek összehangolásának központja.

Az Alapokmánya az ENSZ hat főszervét hozta létre: a Közgyűlés, Biztonsági Tanács, Gazdasági és Szociális Tanács, Gyámsági Tanács, Nemzetközi Bíróság és Titkárság. Az ENSZ-család azonban ennél sokkal nagyobb, magába foglalva 15 szakosított intézményt, továbbá számos programot és testületet.

Közgyűlés: 193 tagállam

Biztonsági Tanács: 5 állandó tag és 10 nem állandó tag

Gazdasági és Szociális Tanács: 54 tag

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének munkája a világ minden szegletét eléri. Jóllehet leginkább a békefenntartás és békeépítés, konfliktus megelőzés és humanitárius tevékenység ismert az ENSZ és rendszere számos más módon (szakosított ügynökségek, alapok és programok révén) hat az életünkre és teszi a világot jobbá. A szervezet széles körben munkálkodik. A fenntartható fejlődés, környezet- és menekültvédelem, katasztrófa-elhárítás, terrorizmus elleni harc, lefegyverzés és atomcsend, a demokrácia elősegítése, emberi jogok, nemi egyenlőség és a nők helyzetbe hozása, az önrendelkezés, gazdasági és szociális fejlődés, nemzetközi egészségügy, taposóbomba-mentesítés, valamint az élelmiszer termelés kibővítése mellett további területeken is tevékeny annak érdekében, hogy elérje céljait és egy biztonságosabb jövőt teremtsen a következő generációk számára.

A Titkárság - egy szerte a világon dolgozó nemzetközi tisztviselői kar - felelős a Szervezet szerteágazó, mindennapi munkájának végzéséért. A Titkárság szolgálja ki az ENSZ más szerveit, igazgatja az általuk meghatározott programokat és politikai irányvonalat. A Titkárság vezetője a Főtitkár , akit a Biztonsági Tanács javaslata alapján a Közgyűlés nevez ki ötéves, megújítható időtartamra. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének kilencedik főtitkára, António Guterres 2017. január 1-jén lépett hivatalba.