COP27: Amit az ENSZ éghajlatváltozási konferenciájáról tudni érdemes

Az idén Sarm-es-Sejkben megrendezésre kerülő ENSZ éghajlatváltozási konferencia célja, hogy fellépjen a világszerte bekövetkező szélsőséges időjárási események negatív hatásai és az Ukrajnában zajló háború által okozott energiaválság ellen, hozzátéve, hogy a tudományos adatok ismét megerősítik, hogy a világ nem tesz elegendőt a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért és a bolygónk jövőjének védelméért.

Enyhítés: Mit tesznek az országok az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséért?

Az éghajlatváltozás enyhítése magában foglalja az új technológiák és a megújuló energiaforrások használatát, a régi berendezések energetikai szempontú hatékonyabbá tételét, valamint az irányítási gyakorlatok és a fogyasztói magatartás megváltoztatását.

Az országoknak be kell mutatniuk, hogy mit tesznek a Glasgow-i Éghajlati Paktumban foglaltak végrehajtásáért, valamint azt, hogy miként tervezik felülvizsgálni az éghajlatra vonatkozó terveiket és kialakítani egy enyhítésre vonatkozó munkatervet.

Alkalmazkodás: Miként alkalmazkodnak az országok és hogyan segítik a többi országot ugyanebben?

Az éghajlatváltozás érezhető, és az országoknak alkalmazkodniuk kell az éghajlatváltozás következményeihez annak érdekében, hogy megvédjék állampolgáraikat. Egyre nagyobb az esélye annak, hogy a világ különböző pontjain még több tűzeset vagy éppen még több áradás történik, esetleg egyre nagyobb lesz az aszály, egyre forróbb vagy éppen egyre hidegebb napok jönnek vagy egyre jobban emelkedik a tengerszint.

A tavalyi évben a fejlett országok megállapodtak abban, hogy legalább az eddigi összeg kétszeresét fordítják az alkalmazkodásra, ezen felül számos érdekelt fél azt szorgalmazza, hogy a Párizsi Megállapodásban foglaltaknak megfelelően még többet, a jelenleg az enyhítésre fordított összeggel megegyező forrásokat kell az alkalmazkodásra fordítani. Ez lesz az egyik legnagyobb megbeszélésre váró téma Sarm-es-Sejkben.

Mit jelent a „veszteség és kár”, amelyről olyan sokat lehet hallani?

Az éghajlatváltozás a trópusi ciklonokhoz, az elsivatagosodáshoz és az emelkedő tengerszintekhez hasonló szélsőséges időjárási események következtében hatalmas költségekkel járó károkat okoz az országoknak.

Tekintettel arra, hogy leginkább a gazdag, iparosodott országok által kibocsátott üvegházhatású gázok emelkedése okozza az eredetileg „természeti katasztrófák” erősödését, a gyakran leginkább sújtott fejlődő országok szerint nekik emiatt pénzügyi kompenzációt kellene kapniuk. Ugyan már folytak egyeztetések a „Veszteségek és károk pénzügyi alap” létrehozásáról, de további lépések még nem történtek.

Körülbelül 30 000-en, főként kormányzati tisztviselők, az üzleti világ, valamint a nem kormányzati szervezetek és a civil társadalmi csoportok képviselői jelezték a konferencián való részvételi szándékukat. A konferenciára november 6. és 18. között kerül sor az egyiptomi Sarm-es-Sejkben.

Tudjon meg többet a COP27-ről itt: https://news.un.org/en/events/cop27