Válság Ukrajnában

Guterres szerint „reménysugarat" jelent az, hogy sikerült megállapodni a fekete-tengeri gabonaexportról az Ukrajnában zajló háború idején

2022. július 22. – António Guterres ENSZ-főtitkár az aláírási ünnepség keretében a törökországi Isztambulban pénteken elmondta, hogy a Fekete-tengeren keresztül történő ukrán gabonaexport újraindításáról szóló „példanélküli egyezség" „reménysugarat" jelent a háború ideje alatt a világ számára, amelynek erre iszonyúan szüksége van.

Az ENSZ által kidolgozott terv – amely az orosz élelmiszerek és műtrágya előtt is megnyitja a globális piacokat – segít a világszerte milliókat érintő, szakadatlanul emelkedő élelmiszerárak stabilizálásában és az éhínség megelőzésében.

Az aláírási ünnepség során az ENSZ-főtitkár elmondta, hogy „ma jelzőfényt látunk a Fekete-tengeren, a remény, a lehetőség és a megkönnyebbülés fényét, amelyre a világnak most jobban szüksége van, mint bármikor korábban".

Guterres megköszönte Erdogan elnöknek és kormányának, hogy elősegítették az egyezséghez vezető tárgyalásokat. Elismerően szólt Oroszország és Ukrajna képviselőiről azért, mert képesek voltak félretenni eltérő nézeteiket az emberiség közös érdekéért.Ukrajnában már több mint négy hónapja tart a háború, amely világszerte veszélyezteti az emberek megélhetését, ugyanis egyre nagyobb ársokk uralkodik a globális élelmiszer-, energia- és műtrágyapiacokon egy olyan világban, amely már így is a COVID-19 járvánnyal és az éghajlatváltozással küzd.

Az ENSZ-főtitkár Globális Válságreagálási Csoportjának (GCRG) élelmiszerrel, energiával és pénzügyi rendszerekkel kapcsolatos legújabb jelentése szerint 94 országban körülbelül 1,6 milliárd embert érint a megélhetési válság legalább egy dimenziója, akik közül körülbelül 1,2 milliárdan élnek olyan országokban, amelyeket a megélhetési válság mindhárom dimenziója, vagyis az élelmiszer, az energia és a finanszírozás is súlyosan fenyeget.

António Guterres ENSZ-főtitkár a csoport legutóbbi tájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy „a háború helyszínén élőknek minden nap újabb vérfürdőt és szenvedést hoz. Az emberek számára pedig a háború a további válságokkal együtt az éhezés és nyomor „példátlan hullámának" elindításával fenyeget világszerte, ami társadalmi és gazdasági káoszt hagy maga után". „A válság a sebezhető embereket és országokat már komolyan érintette, de senki ne gondolja, hogy van olyan ország vagy közösség, amelyre a megélhetési válság nem lesz hatással."

Tudjon meg többet angolul


“Az Ukrajnában zajló értelmetlen konfliktus halált és pusztulást hoz az országra és népére, ami hatalmas biztonsági kockázattal jár a régió és a világ számára…”

“Csak egy módon haladhatunk előre: a párbeszéd és a diplomácia útján.”

António Guterres ENSZ-főtitkár
videóüzenete az Antalyai Diplomáciai Fórumra Törökországban, 2022. március 11.Az Oroszországi Föderáció által 2022. február 24-én Ukrajna ellen megindított katonai offenzíva fokozódása a humanitárius szükségletek azonnali és rendkívüli emelkedését okozta, ugyanis megszűntek az életfontosságú ellátások és szolgáltatások, a civilek pedig menekülnek a harcok elől. Az ENSZ becslése szerint 12 millió embernek lesz szüksége segélyre és védelemre Ukrajnán belül, míg több mint 4 millió ukrán menekültnek lehet szüksége védelemre és segítségre a szomszédos országokban a következő hónapokban.

Több mint 2,3 millió ukrán – köztük több mint 110 000 harmadik ország állampolgára – menekült át szomszédos országokba (2022. március 10-éig), ami a leggyorsabban növekvő menekültválság Európában a második világháború óta. Az Egyesült Nemzetek Szervezete hálás az együttérzésért, nagylelkűségért és szolidaritásért, amelyet Ukrajna azon szomszédos országai mutatnak, akik befogadják a biztonságot keresőket.

2022. március 1-jén az ENSZ a humanitárius partnereivel elindította az összesen 1,7 milliárd USD értékű összehangolt gyorssegély iránti kérelmet, hogy sürgősen humanitárius segítséget nyújtson az embereknek Ukrajnában és a menekülteknek a szomszédos országokban, főként Lengyelországban, Magyarországon, Szlovákiában, Moldovában és Romániában.

Az ENSZ ukrajnai válsággal foglalkozó koordinátora, Amin Awad az orosz és az ukrán erők közötti harc során „azonnali humanitárius szünetre” hívott fel március 5-én, miközben az ENSZ segélyszállítmányai továbbra is érkeztek az országba.

Ukrajna népének kétségbeesetten szüksége van a békére, amelyet az emberek világszerte követelnek. Az Oroszországi Föderáció által elkövetett invázió Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának sérelmét jelenti, a hasonló egyoldalú lépések pedig ellentmondanak az ENSZ alapokmányának.

Az ENSZ-főtitkár a harcok azonnali beszüntetésére és az orosz csapatok Ukrajna területéről történő kivonására hív fel.

Mindig a civilek fizetik a legnagyobb árat a háborúért és a fokozódó erőszak miatt civilek, köztük gyerekek halnak meg, amely teljes mértékben elfogadhatatlan. A civilek védelme – akár maradnak, akár mennek – a legfőbb prioritás. Tiszteletben kell tartani a nemzetközi humanitárius és emberi jogi jogszabályokat.

 

További információk