Válság Ukrajnában


“Az Ukrajnában zajló értelmetlen konfliktus halált és pusztulást hoz az országra és népére, ami hatalmas biztonsági kockázattal jár a régió és a világ számára…”

“Csak egy módon haladhatunk előre: a párbeszéd és a diplomácia útján.”

António Guterres ENSZ-főtitkár
videóüzenete az Antalyai Diplomáciai Fórumra Törökországban, 2022. március 11.



Az Oroszországi Föderáció által 2022. február 24-én Ukrajna ellen megindított katonai offenzíva fokozódása a humanitárius szükségletek azonnali és rendkívüli emelkedését okozta, ugyanis megszűntek az életfontosságú ellátások és szolgáltatások, a civilek pedig menekülnek a harcok elől. Az ENSZ becslése szerint 12 millió embernek lesz szüksége segélyre és védelemre Ukrajnán belül, míg több mint 4 millió ukrán menekültnek lehet szüksége védelemre és segítségre a szomszédos országokban a következő hónapokban.

Több mint 2,3 millió ukrán – köztük több mint 110 000 harmadik ország állampolgára – menekült át szomszédos országokba (2022. március 10-éig), ami a leggyorsabban növekvő menekültválság Európában a második világháború óta. Az Egyesült Nemzetek Szervezete hálás az együttérzésért, nagylelkűségért és szolidaritásért, amelyet Ukrajna azon szomszédos országai mutatnak, akik befogadják a biztonságot keresőket.

2022. március 1-jén az ENSZ a humanitárius partnereivel elindította az összesen 1,7 milliárd USD értékű összehangolt gyorssegély iránti kérelmet, hogy sürgősen humanitárius segítséget nyújtson az embereknek Ukrajnában és a menekülteknek a szomszédos országokban, főként Lengyelországban, Magyarországon, Szlovákiában, Moldovában és Romániában.

Az ENSZ ukrajnai válsággal foglalkozó koordinátora, Amin Awad az orosz és az ukrán erők közötti harc során „azonnali humanitárius szünetre” hívott fel március 5-én, miközben az ENSZ segélyszállítmányai továbbra is érkeztek az országba.

Ukrajna népének kétségbeesetten szüksége van a békére, amelyet az emberek világszerte követelnek. Az Oroszországi Föderáció által elkövetett invázió Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának sérelmét jelenti, a hasonló egyoldalú lépések pedig ellentmondanak az ENSZ alapokmányának.

Az ENSZ-főtitkár a harcok azonnali beszüntetésére és az orosz csapatok Ukrajna területéről történő kivonására hív fel.

Mindig a civilek fizetik a legnagyobb árat a háborúért és a fokozódó erőszak miatt civilek, köztük gyerekek halnak meg, amely teljes mértékben elfogadhatatlan. A civilek védelme – akár maradnak, akár mennek – a legfőbb prioritás. Tiszteletben kell tartani a nemzetközi humanitárius és emberi jogi jogszabályokat.

 

További információk