COP27: kaj morate vedeti o podnebni konferenci ZN

Letošnja podnebna konferenca ZN poteka v Šarm el Šejku, in sicer v spremstvu ekstremnih vremenskih dogodkov po vsem svetu, energetske krize, ki jo je povzročila vojna v Ukrajini, in znanstvenih raziskav, ki ponavljajo, da svet ne stori dovolj za boj proti emisijam ogljika in za zaščito prihodnosti našega planeta.

Blažitev: kako države zmanjšujejo svoje emisije toplogrednih plinov?

Blažitev podnebnih sprememb lahko pomeni rabo novih tehnologij in obnovljivih virov energije, povečanje energetske učinkovitosti starejše opreme, ali spremembo praks našega delovanja ali vedenja potrošnikov.

Od držav se pričakuje, da bodo pokazale, kako nameravajo izvajati Glasgowski podnebni pakt, in bodo pregledale svoje podnebne načrte ter oblikovale delovni program v zvezi z blažitvijo.

Prilagajanje: kako se bodo države prilagodile in pomagale drugim storiti enako?

Podnebne spremembe so tu in države se morajo prilagoditi njihovim posledicam, da bodo lahko zaščitile svoje državljane. Obstaja nevarnost večjega števila požarov ali poplav, suš, vročih ali hladnejših dni, ali dviga morske gladine, odvisno od lokacije.

Lansko leto so se razvite države strinjale, da bodo vsaj podvojile financiranje prilagajanja, številne zainteresirane strani pa pozivajo k še višjim ravnem financiranja tega prilagajanja, da bi te ustrezale zneskom, ki se zdaj porabijo za blažitev, kot je določeno v Pariškem sporazumu. To bo zagotovo velika tema pogovorov v Šarm el Šejku.

Kaj pomeni vprašanje "izgub in škode", o katerem toliko poslušamo?

Podnebne spremembe zaradi ekstremnih vremenskih pojavov, kot so tropski cikloni, dezertifikacija in dvig morske gladine, povzročajo državam veliko škodo.

Ker stopnjevanje teh sicer »naravnih nesreč« povzroča porast izpustov toplogrednih plinov, ki so ga povzročile večinoma bogate industrializirane države, države v razvoju, ki so pogosto najbolj prizadete, trdijo, da bi morale prejeti odškodnino. Tako potekajo razprave o ustanovitvi „sklada za izgube in škodo“, vendar se še ni nič konkretnega zgodilo.

Približno 30.000 ljudi je prijavljenih na konferenco in zastopajo vlade, podjetja, nevladne organizacije in skupine civilne družbe. Konferenca poteka od 6. do 18. novembra 2022 v Šarm el Šejku v Egiptu.

Več novic o COP27 najdete tukaj: https://news.un.org/en/events/cop27