Kriza v Ukrajini


»Brezčutni konflikt v Ukrajini povzroča smrt in uničenje državi in njenim ljudem ter predstavlja ogromno varnostno tveganje tako za regijo kot cel svet.«

»Obstaja samo ena pot naprej: pot dialoga in diplomacije.«

Generalni sekretar Združenih narodov António Guterres,
video nagovor na diplomatskem forumu v Antaliji, Turčija, 11. marec 2022Zaostritev konflikta v Ukrajini po začetku vojaške ofenzive Ruske federacije 24. februarja 2022 je sprožila takojšen in strm porast v humanitarnih potrebah, saj je dostop do osnovnih dobrin in storitev omejen, civilisti pa bežijo pred spopadi. Organizacija združenih narodov ocenjuje, da bo v Ukrajini pomoč in zaščito potrebovalo 12 milijonov ljudi, medtem ko bo v sosednjih državah v prihodnjih mesecih pomoč in zaščito potrebovalo verjetno več kot 4 milijone ukrajinskih beguncev.

V najhitreje rastoči begunski krizi v Evropi po drugi svetovni vojni je do 10. marca 2022 v sosednje države prešlo že več kot 2,3 milijona beguncev iz Ukrajine, med njimi več kot 110.000 državljanov tretjih držav. Združeni narodi so hvaležni za sočutje, velikodušnost in solidarnost ukrajinskih sosedov, ki sprejemajo ljudi, ki iščejo zatočišče.

Združeni narodi in njihovi humanitarni partnerji so 1. marca 2022 sprožili usklajene hitre pozive v skupnem znesku 1,7 milijarde ameriških dolarjev, vse z namenom zagotavljanja nujne humanitarne pomoči tako ljudem v Ukrajini kot beguncem v sosednjih državah, predvsem na Poljskem, Madžarskem, Slovaškem, v Moldaviji in Romuniji.

Amin Awad, krizni koordinator Združenih narodov za Ukrajino, je 5. marca pozval k »takojšnji humanitarni prekinitvi« spopadov med ruskimi in ukrajinskimi silami. Država s strani Združenih narodov še naprej prejema osnovne dobrine.

Prebivalci Ukrajine nujno potrebujejo mir in ljudje po vsem svetu ga zahtevajo. Invazija Ruske federacije pomeni kršitev ozemeljske celovitosti in suverenosti Ukrajine. Takšni enostranski ukrepi niso skladni z načeli Ustanovne listine Združenih narodov.

Generalni sekretar poziva k takojšnji prekinitvi spopadov in k umiku vseh ruskih vojakov z ukrajinskega ozemlja.

Civilno prebivalstvo vedno utrpi največjo škodo. Vse obširnejše nasilje je privedlo do mnogih smrti civilistov, tudi otrok, kar je popolnoma nesprejemljivo. Zaščita civilnega prebivalstva – ne glede na to, ali ostanejo, ali odidejo – mora biti najvišja prioriteta. Mednarodno humanitarno pravo in pravo človekovih pravic je treba spoštovati.

 

Pomembne informacije