Sporočila za javnost

  Informativne narave - ni uradni dokument

   UNIS/BIO/1156
  11. avgust 2017

  Generalni sekretar imenoval Alison Smale iz Velike Britanije za generalno podsekretarko za globalne komunikacije

  DUNAJ, 10. avgust (Informacijska služba ZN) - Generalni sekretar Združenih narodov (ZN) António Guterres je imenoval Alison Smale iz Velike Britanije za naslednjo generalno podsekretarko za globalne komunikacije v okviru Oddelka ZN za javno informiranje. Nasledila bo Cristino Gallach iz Španije, kateri je generalni sekretar hvaležen za njeno predano delo v okviru organizacije. Generalni sekretar tudi izraža zahvalo Maherju Nasserju, ki je bil v.d. generalni podsekretar za globalne komunikacije.

  Gospa Smale je bila od leta 2013 vodja urada New York Times v Berlinu. Ima skoraj 40 let novinarskih izkušenj, ki jih je pridobila v svoji mednarodni karieri, v okviru katere je kar nekaj najbolj prestižnih delovnih mest svojega poklica. Izkušnje si je nabirala kot reporterka, urednica in višja vodja. Leta 2008 je bila imenovana za izvršno urednico International Herald Tribune (IHT) v Parizu, in sicer kot prva in edina ženska, ki je zasedla tovrsten položaj.

  Gospa Smale je kot vodja uredništva leta 2004 zapustila New York Times in odšla na IHT. Pri New York Times je začela delati leta 1998 kot zunanja urednica vikend edicij, od 2002 pa je bila namestnica zunanjega urednika. Pred tem je delala za United Press International in Associated Press kot vodja oddelka za srednjo in vzhodno Evropo, bila poročevalka z Dunaja (1986-1998) in korespondentka z Moskve in Bonna (1983-1986, 1978-1983).

  Gospa Smale je študirala v Bristolu, Münchnu in na Univerzi Stanford. Diplomirala je iz nemškega jezika in političnih ved ter ima magisterij iz novinarstva. Leta 2009 je bila nagrajena s častnim doktoratom iz prava na Univerzi v Bristolu.

  * *** *