Humanitarne zadeve

<p><sub>Somalija: Otroku so v zdravstvenem centru Dolow, dne 3. februarja 2022, izmerili obseg srednjega dela nadlahti, da bi ugotovili znake podhranjenosti. UNICEF še naprej rešuje življenja, ko zagotavlja pomoč na območjih, ki jih je prizadela suša, in sodeluje z družinami, lokalnimi skupnostmi, številnimi organizacijami in oblastmi po vsej Somaliji.</sub></p>
© UNICEF/UN0591135/Taxta

Somalija: Otroku so v zdravstvenem centru Dolow, dne 3. februarja 2022, izmerili obseg srednjega dela nadlahti, da bi ugotovili znake podhranjenosti. UNICEF še naprej rešuje življenja, ko zagotavlja pomoč na območjih, ki jih je prizadela suša, in sodeluje z družinami, lokalnimi skupnostmi, številnimi organizacijami in oblastmi po vsej Somaliji.

Ob vsaki nesreči ali humanitarni katastrofi so Združeni narodi (ZN) na terenu in zagotavljajo pomoč in podporo.

Od razseljevanja prebivalstva zaradi vojn, vremenskih in naravnih nesreč do vpliva takšnih motenj na zdravje, higieno, izobraževanje, prehrano in celo osnovno zatočišče so ZN prisotni s svojimi specializiranimi agencijami, skladi in programi, da se zgodijo pozitivne spremembe.

Izpostavljeno

Mednarodna skupnost se na našo organizacijo zanaša pri usklajevanju humanitarne pomoči v izrednih razmerah na območjih, na katerih nacionalni organi sami ne zmorejo pomagati.

Kadar so moški, ženske in otroci ujeti sredi vojne, generalni sekretar ZN in njegovi predstavniki pomagajo pri pogajanjih o "območjih miru" za dostavo humanitarne pomoči. Mirovne sile ZN nato varujejo dostavo te pomoči.

Urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) v okviru Sekretariata ZN je odgovoren za usklajevanje odzivov na izredne razmere. Za hitro in učinkovito zagotavljanje pomoči tistim, ki jo potrebujejo, je bistven sistemski in usklajen pristop k humanitarni pomoči.

Pod vodstvom koordinatorja ZN za nujno pomoč OCHA zagotavlja tudi najnovejše informacije o nujnih primerih po vsem svetu in objavlja mednarodne "konsolidirane pozive" za zbiranje sredstev za zagotavljanje nujne pomoči v posebnih razmerah.

Osrednji sklad ZN za odziv na izredne razmere (CERF), ki ga upravlja OCHA, je eden najhitrejših in najučinkovitejših načinov za doseganje hitrega humanitarnega odziva za ljudi, ki so jih prizadele naravne nesreče in oboroženi spopadi. CERF vse leto prejema prostovoljne prispevke, s katerimi zagotavlja takojšnje financiranje humanitarnih ukrepov, ki rešujejo življenja, kjer koli na svetu. Humanitarni sklad je leta 2006 ustanovila Generalna skupščina ZN, da bi omogočila bolj pravočasno in zanesljivo humanitarno pomoč ljudem v stiski.

<p><sub>Nepal, 13. december 2008.</sub></p>
© WFP/Laura Melo

Nepal, 13. december 2008.

Oskrba s hrano zoper lakoto

Svetovni program za hrano (WFP) zagotavlja pomoč milijonom ljudi, ki so bili žrtve nesreč. Odgovoren je za zbiranje hrane in sredstev za prevoz za vse obsežne operacije oskrbe s hrano za begunce, ki jih vodi Agencija ZN za begunce (UNHCR).

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je pogosto pozvana, da pomaga kmetom pri ponovni vzpostavitvi proizvodnje po poplavah, izbruhih bolezni živine in podobnih izrednih razmerah.

Pomoč otrokom

Sklad ZN za otroke (UNICEF) si prizadeva doseči čim več otrok z učinkovitimi in poceni rešitvami za preprečevanje največjih groženj za njihovo preživetje. UNICEF tudi dosledno poziva vlade in vojskujoče se strani, naj učinkoviteje ukrepajo za zaščito otrok.

Temeljne zaveze za otroke v humanitarnih dejavnostih so v središču UNICEF-ovega prizadevanja za spoštovanje pravic otrok, ki jih prizadenejo humanitarne krize.

<p><sub>UNICEF-ova ambasadorka dobre volje Priyanka Chopra Jonas je med 17. in 19. oktobrom obiskala okrožje Turkana, da bi se srečala z ljudmi v skupnostih, ki jih je prizadela ponavljajoča se suša. Iz prve roke je bila priča UNICEF-ovim prizadevanjem in njihovim rezultatom.</sub></p>
© UNICEF/UN0722042/Wahome

UNICEF-ova ambasadorka dobre volje Priyanka Chopra Jonas je med 17. in 19. oktobrom obiskala okrožje Turkana, da bi se srečala z ljudmi v skupnostih, ki jih je prizadela ponavljajoča se suša. Iz prve roke je bila priča UNICEF-ovim prizadevanjem in njihovim rezultatom.

<p><sub>Afganistan: UNHCR razdeljuje zimska denarna plačila razseljenim družinam v Kabulu, 2021.</sub></p>
© UNHCR

Afganistan: UNHCR razdeljuje zimska denarna plačila razseljenim družinam v Kabulu, 2021.

Pomoč beguncem

Agencija ZN za begunce (UNHCR) je nastala po drugi svetovni vojni, da bi pomagala Evropejcem, razseljenim zaradi spopadov. Agencija vodi in usklajuje mednarodne ukrepe za zaščito beguncev in reševanje begunskih težav po vsem svetu. UNHCR in Mednarodna organizacija za migracije (IOM) vzpostavljata taborišča in druge objekte za tiste, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove.

Generalna skupščina je ustanovila Agencijo ZN za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA), da bi zagotovila nujno pomoč približno 750.000 palestinskim beguncem, ki so zaradi arabsko-izraelskega spora leta 1948 izgubili svoje domove in sredstva za preživljanje. Danes je do storitev UNRWA upravičenih približno 5,8 milijona palestinskih beguncev.

Pomoč bolnim

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) usklajuje mednarodni odziv na humanitarne zdravstvene nesreče vseh vrst; od izbruhov bolezni do spopadov in naravnih nesreč. WHO v partnerstvu z drugimi pomaga skupnostim pri preprečevanju, pripravi, odzivanju in okrevanju po izrednih razmerah, nesrečah in krizah.

<p><sub>Dr. Adam Haji iz WHO, dne 20. septembra 2022, pregleduje zdravstvene kartoteke med zdravstvenim pregledom, ki ga izvaja mobilna ekipa v Korru, Marsabit. </sub></p>
© WHO / Billy Miaron

Dr. Adam Haji iz WHO, dne 20. septembra 2022, pregleduje zdravstvene kartoteke med zdravstvenim pregledom, ki ga izvaja mobilna ekipa v Korru, Marsabit.

<p><span id="docs-internal-guid-95129c8d-7fff-5ae8-16ab-49508923fb7c" style="font-size: 9pt; font-family: Arial; color: #333333; background-color: transparent; font-weight: 400; font-style: normal; font-variant: normal; text-decoration: none; vertical-align: baseline; white-space: pre-wrap;">Begunski otroci Rohinga se igrajo po dežju v begunskem taborišču Nayapara v Teknafu, vzhodni Bangladeš. Močno monsunsko deževje in močni vetrovi so julija 2021 povzročili hudourniške poplave in zemeljske plazove v taboriščih beguncev Rohinga v mestu Cox's Bazar.</span></p>
© UNHCR/Amos Halder

Begunski otroci Rohinga se igrajo po dežju v begunskem taborišču Nayapara v Teknafu, vzhodni Bangladeš. Močno monsunsko deževje in močni vetrovi so julija 2021 povzročili hudourniške poplave in zemeljske plazove v taboriščih beguncev Rohinga v mestu Cox's Bazar.

Zmanjšanje tveganja za nesreče

Poleg tega si Urad ZN za zmanjšanje tveganj nesreč (UNDRR) prizadeva za bistveno zmanjšanje tveganj nesreč in izgub, da zagotovi trajnostno prihodnost. Naravne nesreče, ki negativno vplivajo na ljudi, najbolj prizadenejo najbolj revne in spodkopavajo razvojna prizadevanja. Vlaganja v zmanjševanje tveganj nesreč in njihovo preprečevanje lahko prihrani pri obnovi in rekonstrukciji po tovrstni nesreči.

Svetovni dan humanitarnosti

Vsako leto se 19. avgusta, na svetovni dan humanitarnosti, poklonimo humanitarnim delavcem, ki tvegajo svoja življenja v humanitarnih službah in zberemo podporo za ljudi, ki so jih prizadele krize po vsem svetu.

Povezane novice

Več novic

Begunci in migracije

alt text is missing

Mir in varnost

alt text is missing

Podnebne spremembe

alt text is missing