Kampanja Modro srce od UNODC

alt text is missing

Kaj je kampanja Modro srce?

Kampanja Modro srce je globalna pobuda, ki jo vodi Urad Združenih narodov (ZN) za droge in kriminal (UNODC), namenjena ozaveščanju o trgovini z ljudmi in njenih posledicah. Kampanja, ki se je začela leta 2009, predstavlja močen simbol solidarnosti in zaveze vlad, organizacij, civilne družbe, zasebnega sektorja in posameznikov za krepitev ukrepov ter pomoč pri preprečevanju in odpravljanju tega zločina. Znana po svojem simbolu modrega srca, kampanja zbira sredstva za podporo žrtvam, povečuje ozaveščenost o nevarnostih trgovine z ljudmi in preprečuje nadaljnje primere.

 

Dejstva o trgovini z ljudmi

Vsako leto na tisoče moških, žensk in otrok pade v roke trgovcem z ljudmi, tako v svojih državah kot v tujini. Vsaka država na svetu je ogrožena zaradi trgovine z ljudmi, bodisi kot država izvora, tranzita ali ciljna država žrtev. Trgovci z ljudmi izkoriščajo ranljive posameznike vseh ozadij s pomočjo sile, goljufije ali zavajanja glede denarja. Večina žrtev se ujame v mreže visoko organiziranih kriminalnih skupin, ki pogosto uporabljajo nasilje, izsiljevanje, čustveno manipulacijo ter ponarejene izobraževalne in delovne priložnosti, da zvabijo svoje žrtve.

Celoten izkupiček kampanje Modro srce je namenjen Skladu ZN za prostovoljne prispevke za žrtve trgovine z ljudmi, še zlasti ženske in otroke. Sklad zagotavlja ključno pomoč in zaščito žrtvam trgovine z ljudmi prek mreže specializiranih organizacij po vsem svetu.

Slovaška postala uradna podpornica kampanje Modro srce

Slovaška se je 18. oktobra 2023 uradno pridružila kampanji “Modro srce”, s čimer je poudarila svojo zavezanost k preprečevanju trgovine z ljudmi. Za začetek je slovaška vlada osvetlila predsedniško palačo, saj s tem želi promovirati kampanjo v splošni javnosti na Slovaškem.

Od Armenije do Zimbabveja se Slovaška pridružuje vedno večjemu številu držav, organizacij, podjetij, nevladnih organizacij in posameznikov, ki so obljubili svojo podporo kampanji Modro srce. Pod vodstvom UNODC podporniki delajo na identifikaciji, obravnavi in preprečevanju primerov trgovine z ljudmi ter približujejo svet k postopnemu odpravljanju tega groznega zločina.

Več o kampanji najdete tukaj (v angleščini): https://www.unodc.org/unodc/en/blueheart/index.html

 

alt text is missing

Predsedniška palača Slovaške, 18. oktober 2023

VEČ KAMPANJ

 • Bodi viden in slišan
  11/03/2024

  Bodi viden in slišan

  Bistvo kampanje Bodi viden in slišan (Be Seen Be Heard) je, da imajo mladi pomembno vlogo pri odločitvah, ki vplivajo na vse nas.

 • Kampanja Modro srce od UNODC
  18/10/2023

  Kampanja Modro srce od UNODC

  Kampanja Modro srce je globalna pobuda, ki jo vodi Urad Združenih narodov (ZN) za droge in kriminal (UNODC), namenjena ozaveščanju o trgovini z ljudmi in njenih posledicah. 

 • Human Rights 75
  01/09/2023

  Human Rights 75

  Kampanja ZN ob 75. obletnici deklaracije (Human Rights 75) poziva vse, da se zavzamemo za človekove pravice in se zavežemo, da bomo načela deklaracije uresničili v vsakdanjem življenju.

 • Ukrepajte za našo skupno prihodnost
  15/08/2023

  Ukrepajte za našo skupno prihodnost

  Naredite spremembo. To je poziv 17 ciljev trajnostnega razvoja, načrta za boljši svet. Ni nam treba čakati na prihodnost, ki si jo želimo – ustvarimo jo lahko prav zdaj. Globalnemu gibanju za spremembe se lahko pridruži prav vsak.