alt text is missing

 

 

 

UČNI PRIPOMOČKI

IZPOSTAVLJENO

 • Klimatski slovar

  Klimatski slovar

  04/04/2024

  Podnebne spremembe so ključni izziv našega časa. Vsak dan se vedno več ljudi vključi v podnebne ukrepe.

  Zato smo pripravili pričujoč slovar izrazov in konceptov podnebnih sprememb. Če imate težave slediti podnebni razpravi, je klimatski slovar idealen za vas.

"En otrok, en učitelj, ena knjiga in eno pero lahko spremenijo svet," je junija 2013 dejala Malala Yousafzai, ko je obiskala Združene narode. Pravi, da so to naša najmočnejša orožja. Pakistanska šolarka Malala je preživela poskus umora s strani Talibanov, ko je v javnosti zagovarjala pravico do izobraževanja.

Za učitelje, ki želijo svoje učence osveščati o delu in ciljih Združenih narodov, imamo na voljo nekaj uporabnih učnih virov v angleškem in nemškem jeziku, in sicer na naslednje teme: mir in varnost, razvoj, človekove pravice, humanitarne zadeve in mednarodno pravo.

Naši partnerji v Sloveniji zagotavljajo več učnih virov s slovenščini*:

 • Republika Slovenija, Ministrstvo za zunanje zadeve* - tematska spletna stran o globalnem učenju, ki navaja več učnih virov, vključno s publikacijami, ter našteva slovenske NVO, ki izvajajo vsebine globalnega učenja; več tukaj.
 • Društvo za Združene narode za Slovenijo* - portal "Skupaj močnejši: OZN in vloga Slovenije v njej za učence in učitelje zadnjega triletja OŠ"; več tukaj.
 • Sloga, Platforma NVO za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč* - priročnik za globalno učenje; več tukaj.

Spletni Vodnik po človekovih pravicah, ki ga je ustvarilo Baltsko društvo za človekove pravice iz Latvije, je bil v Sloveniji predstavljen leta 2021. Mirovni inštitut - Inštitut za sodobne družbene in politične študije iz Slovenije je del mreže, ki prispeva k izobraževanju o človekovih pravicah v Evropi in širše.

Na naši spletni strani je veliko informacij o ključnih temah povezanih z ZN, ki so na voljo v slovenščini: na splošno o ZN, mir in varnost, podnebne spremembe, trajnostni razvoj, človekove pravice, ženske, humanitarna dejavnost, mednarodno pravo ter begunci in migracije. Tam najdete tudi informacije o Združenih narodih na Dunaju.

Društvo za Združene narode za Slovenijo:

"Skupaj močnejši": učni portal o Združenih narodih za učitelje osnovnih in srednjih šol

E-publikacija "Več prostora za vode": pravica do dostopa do čiste pitne vode

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije:

"Naše pravice": projekt izobraževanja o človekovih pravicah, ki temelji na Konvenciji o otrokovih pravicah, za otroke med 10 in 12 let

Društvo Humanitas:

Slikanica "Rešilni čoln": slikanica vodi v razburljivi svet živali in k razmisleku o človekovem nepremišljenem poseganju v naravo

E-publikacija "Pravica do hrane": za učitelje osnovnih in srednjih šol

Priročnik "Učiti se brati svet skozi oči drugega": v priročniku so predstavljeni staroselski pogledi na razvoj, izobraževanje, revščino in enakost

Priročnik "Svet med vrsticami": za učitelje, ki želijo poučevati s področja globalnega učenja

Slovenska fundacija za UNICEF:

E-publikacija "Mladi in globalni": zbirka delavnic na teme otrokovih pravic, nenasilja, participacije, vključenosti, ekologije in revščine

Učni materiali o holokavstu:

Povsem običajne stvari? Holokavst skozi zgodovinske artefakte (pdf) - (ppt)

Če smo otroci begunci v drugih državah, imamo pravico, da za nas poskrbijo.

 

* UNIS iz Dunaja ne odgovarja za vsebino zunanjih spletnih strani.

Na splošno o Združenih narodih

alt text is missing

Združeni narodi na Dunaju

alt text is missing

Kampanje

alt text is missing