Az UNODC Kék Szív kampánya

alt text is missing

Mi az a Kék Szív kampány? 

A Kék Szív kampány az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) által vezetett globális kezdeményezés, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az emberkereskedelemre és annak az emberekre és a társadalomra gyakorolt hatására. A 2009-ben indított kampány erőteljes szimbóluma a kormányok, szervezetek, civil társadalom, magánszektor és az egyének szolidaritásának és elkötelezettségének. Cselekvésre ösztönöz, valamint segít megelőzni és felszámolni ezt a bűncselekményt. A kék szív szimbólumáról ismert kampány keretében adományokat gyűjtenek, hogy támogassák az áldozatokat, felhívják a figyelmet az emberkereskedelem veszélyeire és megelőzhessenek további eseteket.

 

Tények az emberkereskedelemről

Évente férfiak, nők és gyermekek ezrei kerülnek emberkereskedők kezébe saját országukban és külföldön egyaránt. Az emberkereskedelem a világ minden országát érinti, legyen az az áldozatok származási, tranzit- vagy célországa. Az embercsempészek haszonszerzés céljából kihasználják a különféle hátterű kiszolgáltatott személyeket – erőszakkal, csalással vagy megtévesztéssel. Az áldozatok többsége jól szervezett bűnözői csoportok csapdájába esik, amelyek gyakran erőszakot, zsarolást, érzelmi manipulációt alkalmaznak, vagy akár hamis tanulási- és munkalehetőségekkel vezetnek félre.

A Kék Szív kampány teljes bevétele az ENSZ önkéntes pénzügyi alapját illeti meg, amelyet az emberkereskedelem áldozatainak – különös tekintettel a nőkre és a gyerekekre – megsegítésére hoztak létre. Ez a pénzügyi alap, szakosodott szervezetek hálózatán keresztül, létfontosságú segítséget és védelmet nyújt az egész világon az emberkereskedelem áldozatainak.

Szlovákia a Kék Szív kampány hivatalos támogatója lesz

2023. október 18-án Szlovákia hivatalosan csatlakozott a Kék Szív kampányhoz, ezzel is kifejezve elkötelezettségét az emberkereskedelem elleni küzdelem mellett. A kezdeményezés nyitányaként a szlovák kormány kivilágította az Elnöki Palotát, így népszerűsítve a kampányt a szlovák lakosság körében.

Szlovákia ezzel csatlakozik azokhoz az országokhoz, szervezetekhez, vállalatokhoz, nem kormányzati szervezetekhez és magánszemélyekhez, akik már támogatják a Kék Szív kampányt. Az UNODC vezetésével a támogatók azon dolgoznak, hogy felfedjék, kezeljék és megelőzzék az embercsempészetet, így járulva hozzá ennek a szörnyű bűncselekménynek a felszámolásához szerte a világban.

Tudjon meg többet a Kék Szív kampányról itt (angolul): https://www.unodc.org/unodc/en/blueheart/index.html

 

alt text is missing

A szlovák Elnöki Palota 2023. október 18-án

TOVÁBBI KAMPÁNYOK

 • Legyél látható és hallható
  11/03/2024

  Legyél látható és hallható

  A Be Seen Be Heard kampány elismeri annak jelentőségét, hogy a fiataloknak létfontosságú szerepük van amindannyiunkat érintő döntések meghozatalában.

 • Az UNODC Kék Szív kampánya
  18/10/2023

  Az UNODC Kék Szív kampánya

  A Kék Szív kampány az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) által vezetett globális kezdeményezés, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az emberkereskedelemre és annak az emberekre és a társadalomra gyakorolt hatására.

 • Human Rights 75
  01/09/2023

  Human Rights 75

  Az évforduló alkalmából meghirdetett „75 évesek az emberi jogok” elnevezésű kampány arra szólít fel mindannyiunkat, hogy álljunk ki az emberi jogokért, és kötelezzük el magunkat amellett, hogy az egyetemes nyilatkozat alapelveit a mindennapi életünkben is megvalósítsuk.

 • Cselekedjünk a közös jövőnkért
  08/08/2023

  Cselekedjünk a közös jövőnkért

  Éljen a lehetőséggel. Erre ösztönöz bennünket a 17 fenntartható fejlődési cél, amely megmutatja az irányt egy jobb világ felé. Nem kell várnunk az általunk vágyott jövőre, ugyanis már most megteremthetjük azt. Mindenki csatlakozhat a változást előidéző globális mozgalomhoz.