Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/SGSM/822
27. januar 2017

Generalni sekretar Združenih narodov António Guterres:

Video / pisno sporočilo ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta

New York, 27. januar 2017

NEW YORK/DUNAJ, 27. januar (Informacijska služba ZN) - Danes častimo spomin na žrtve holokavsta, tragedijo, ki ji v zgodovini človeštva ni primere.

Svet ima dolžnost, da se na holokavst spomni kot na sistematičen poskus odprave Judov in tudi veliko drugih.

Nevarno je misliti, da je bil holokavst le preprosta posledica norosti določene skupine nacistov. Ravno nasprotno, holokavst je bil rezultat tisočletja sovraštva, iskanja grešnih kozlov in diskriminacije usmerjene proti Judom, kar danes imenujemo antisemitizem.

Tragično in v nasprotju z našimi prizadevanji odprave antisemitizma le-ta še vedno razsaja. Prav tako smo priča zaskrbljujočemu porastu ekstremizma, ksenofobije, rasizma in sovraštva usmerjenega proti muslimanom. Neracionalnost in nestrpnost sta nazaj.

To je v popolnem nasprotju z univerzalnimi vrednotami, ki so zapisane v Ustanovni listini Združenih narodov in Splošni deklaraciji človekovih pravic.

Ko ljudje trpijo, nikoli ne smemo biti tiho ali brezbrižni.

Žrtve moramo vedno braniti in krivce za njihovo trpljenje postaviti pred sodišče.

Letošnja tema mednarodnega dne poudarja, da je boljša prihodnost odvisna od izobraževanja.

Po grozotah 20. stoletja ne sme biti v 21. stoletju prostor za nestrpnost. Kot generalni sekretar Združenih narodov vam zagotavljam, da bom v prvih vrstah preprečevanja antisemitizma in vseh drugih oblik sovraštva.

Gradimo prihodnost, kjer bodo dostojanstvo in enakopravnost uživali prav vsi. Prav tako ohranimo spomin na žrtve holokavsta, saj ne smemo dovoliti, da opomin na te grozote zbledi.

* *** *

Bližnjica do video sporočila:  https://www.youtube.com/watch?v=xKB77HlekA4