Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/SGSM/1007
15. april 2020

Izjava generalnega sekretarja
o Svetovni zdravstveni organizaciji

 New York, 14. april 2020

Kot že rečeno 8. aprila: "Pandemija COVID-19 je eden najbolj nevarnih izzivov, s katerimi se je svet do sedaj spoprijel. Predvsem gre za krizo človeštva s hudimi zdravstvenimi in družbeno-ekonomskimi posledicami.

Svetovna zdravstvena organizacija je z več tisoč zaposlenimi v prvih bojnih vrstah in podpira države članice ter njihovo prebivalstvo, zlasti najbolj ranljive med njimi, z usmerjanjem, usposabljanji, opremo in konkretnimi življenjsko pomembnimi storitvami, da se lažje borijo proti virusu.

Prepričan sem, da je treba podpreti Svetovno zdravstveno organizacijo, saj je to ključno za prizadevanja celotnega sveta, da skupaj premagamo COVID-19. 

Ta virus je zgodovinsko brez primere in zahteva močan odziv, kot da še ni bilo doslej. V takšnih okoliščinah je vedno mogoče, da imajo ista dejstva različno razumevanje s strani različnih subjektov. Ko bomo končno premagali to pandemijo, si moramo vzeti čas, da celovito pogledamo nazaj in dojamemo, kako se je takšna bolezen pojavila in tako hitro opustošila ves svet ter kako smo se vsi nanjo odzvali. Naučeno bo bistvenega pomena za učinkovito reševanje podobnih izzivov, saj se lahko pojavijo tudi v prihodnosti.

Toda sedaj ta čas še ni nastopil."

Ker še ni ta čas, tudi ni čas za zmanjšanje sredstev za delovanje Svetovne zdravstvene organizacije ali katere koli druge humanitarne organizacije, ki se bori proti virusu.

Kot sem že izpostavil, sedaj je čas za enotnost, ko mednarodna skupnost sodeluje solidarno pri zaustavitvi tega virusa in njegovih strašanskih posledic.

* *** *