Ženske - Zgodbe

Izpostavljeno

 • Članek ob Mednarodnem Dnevu Žensk

  Članek ob Mednarodnem Dnevu Žensk

  08/03/2024

  Boj za pravice žensk v zadnjih petdesetih letih je zgodba napredka.

  Ženske in dekleta so podrle ovire, premagale stereotipe ter pognale napredek proti bolj pravičnemu in enakopravnemu svetu.

 • #AfghanGirlsVoices

  #AfghanGirlsVoices

  15/09/2023

  "Z izobraževanjem bomo postale arhitektke sprememb in zgradile narod, v katerem bo lahko uspeval potencial vsakega dekleta." Preberite navdihujoča pričevanja deklet v Afganistanu, ki pozivajo k njihovi pravici do izobraževanja. #AfghanGirlsVoices

 • Članek ob Mednarodnem Dnevu Žensk

  Članek ob Mednarodnem Dnevu Žensk

  16/03/2023

  Po vsem svetu pred našimi očmi izginja napredek na področju pravic žensk. Najnovejše napovedi ocenjujejo, da bo na naši trenutni poti potrebnih nadaljnjih 300 let, da dosežemo popolno enakost spolov.

  Današnje kaskadne krize, in sicer od vojne v Ukrajini do podnebne krize, najprej in najhuje prizadenejo prav ženske in dekleta. Še več, globalno nazadovanje demokracije postavlja pod vprašaj in celo zanika pravice žensk do njihovih teles in avtonomijo nad njihovim življenjem.

 • Mednarodni dan žensk

  Mednarodni dan žensk

  08/03/2023

  "Na mednarodni dan žensk slavimo dosežke žensk in deklet na vseh področjih življenja in na vseh koncih sveta.

  Hkrati se zavedamo ogromnih ovir, s katerimi se soočajo; od strukturnih krivic, marginalizacije in nasilja do kaskadnih kriz, ki najprej in najbolj prizadenejo prav njih, ter tudi do odrekanja njihove osebne avtonomije in pravic do njihovih teles in življenj." — António Guterres

 • Mednarodni dan žensk in deklet v znanosti

  Mednarodni dan žensk in deklet v znanosti

  11/02/2023

  "Ob letošnjem mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti izpostavljamo preprosto enačbo: več žensk in deklet v znanosti pomeni boljšo znanost. Ženske in dekleta vnašajo v raziskave raznolikost, širijo skupino znanstvenih strokovnjakinj in zagotavljajo nove poglede na znanost in tehnologijo, kar koristi vsem." — António Guterres

 • Afganistanska dekleta in ženske v središču mednarodnega dneva izobraževanja: UNESCO
  © UNICEF/Christine Nesbitt

  Afganistanska dekleta in ženske v središču mednarodnega dneva izobraževanja: UNESCO

  19/01/2023

  Prepoved prisotnosti deklet in mladih žensk v učilnicah v Afganistanu bi lahko izničila velike dosežke v izobraževanju in ustvarila "izgubljeno generacijo", je opozorila Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO). »Nobena država na svetu ne bi smela ženskam in dekletom prepovedati izobraževanja. Izobraževanje je univerzalna človekova pravica, ki jo je treba spoštovati,« je dejala generalna direktorica UNESCO Audrey Azoulay.

 • 16 dni aktivizma proti nasilju na podlagi spola

  16 dni aktivizma proti nasilju na podlagi spola

  25/11/2022

  16 dni aktivizma proti nasilju na podlagi spola je letna mednarodna kampanja, ki se začne 25. novembra, na mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, in traja do 10. decembra, dneva človekovih pravic (več v angleščini).

 • "Trajnostno feministično okrevanje" - António Guterres

  "Trajnostno feministično okrevanje" - António Guterres

  07/03/2022

  Medtem ko svet obeležuje mednarodni dan žensk, pravice žensk nazadujejo. Vsi plačujemo to ceno. Večkratne krize v zadnjih letih so pokazale, da so vodstvene vloge žensk bolj pomembne kot kadarkoli prej.