Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/SGSM/1005
9. april 2020

Izjava generalnega sekretarja o COVID-19

New York, 8. april 2020

Pandemija COVID-19 je eden najbolj nevarnih izzivov, s katerimi se je svet do sedaj spoprijel. Predvsem gre za krizo človeštva s hudimi zdravstvenimi in družbeno-ekonomskimi posledicami.

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je z več tisoč zaposlenimi v prvih bojnih vrstah in podpira države članice ter njihovo prebivalstvo, zlasti najbolj ranljive med njimi, z usmerjanjem, usposabljanji, opremo in konkretnimi življenjsko pomembnimi storitvami, da se lažje borijo proti virusu.

Iz prve roke sem bil priča pogumu in odločnosti osebja SZO, ko sem lani obiskal Demokratično republiko Kongo. Tam osebje SZO deluje v negotovih razmerah in na zelo nevarnih oddaljenih lokacijah ter se bori proti smrtonosnemu virusu ebole. SZO je dosegla izjemen uspeh, saj že več mesecev ni bilo zabeleženih novih primerov ebole.

Prepričan sem, da je treba podpreti Svetovno zdravstveno organizacijo, saj je to ključno za prizadevanja celotnega sveta, da skupaj premagamo COVID-19.

Ta virus je zgodovinsko brez primere in zahteva močan odziv, kot da še ni bilo doslej. V takšnih okoliščinah je vedno mogoče, da imajo ista dejstva različno razumevanje s strani različnih subjektov. Ko bomo končno premagali to pandemijo, si moramo vzeti čas, da celovito pogledamo nazaj in dojamemo, kako se je takšna bolezen pojavila in tako hitro opustošila ves svet ter kako smo se vsi nanjo odzvali. Naučeno bo bistvenega pomena za učinkovito reševanje podobnih izzivov, saj se lahko pojavijo tudi v prihodnosti.

Toda sedaj ta čas še ni nastopil. Sedaj je čas za enotnost, ko mednarodna skupnost sodeluje solidarno pri zaustavitvi tega virusa in njegovih strašanskih posledic. 

* *** *