Informativne narave – ni uradni dokument

UNIS/SGSM/1400
2. maj 2024

Generalni sekretar

Poslanica ob svetovnem dnevu svobode medijev

3. maj 2024

Svet se sooča z okoljsko krizo brez primere, ki predstavlja eksistenčno grožnjo tej in prihodnjim generacijam.

Ljudje morajo biti s tem seznanjeni, novinarji in medijski delavci pa imajo ključno vlogo pri njihovem informiranju in osveščanju.

Lokalni, nacionalni in svetovni mediji lahko izpostavijo zgodbe o podnebni krizi, izgubi biotske raznovrstnosti in okoljski nepravičnosti.

Skozi njihovo obveščanje lahko ljudje razumejo stisko našega planeta. Prav tako se jih s tem lahko mobilizira in opolnomoči za ukrepe oziroma spremembe.

Medijski delavci lahko tudi dokumentirajo degradacijo okolja in zagotavljajo dokaze okoljskega vandalizma, kar lahko pomaga pri kaznovanju odgovornih.

Ni presenetljivo, da se nekateri vplivni ljudje, podjetja in institucije ne ustavijo pred ničemer, da bi okoljskim novinarjem preprečili opravljanje njihovega dela.

Medijska svoboda je pod pritiskom, okoljsko novinarstvo pa je vse bolj nevaren poklic.

V zadnjih desetletjih je bilo ubitih na desetine novinarjev, ki so poročali o nezakonitem rudarjenju, sečnji dreves, divjem lovu in drugih okoljskih kršitvah.

V veliki večini primerov nihče ni odgovarjal.

UNESCO poroča, da je bilo v zadnjih petnajstih letih okoli 750 napadov na novinarje in tiskovne hiše, ki so poročale o okoljskih vprašanjih. Pogostost takšnih napadov narašča.

Tudi pravne postopke se zlorablja za cenzuro, utišanje, pridržanje in nadlegovanje okoljskih novinarjev, medtem ko se nova doba podnebnih dezinformacij osredotoča na spodkopavanje dokazanih rešitev, vključno z obnovljivimi viri energije.

Toda okoljski novinarji niso edini ogroženi.

Medijski delavci po vsem svetu tvegajo svoja življenja, da bi nam posredovali novice o vsem, kar se dogaja, in sicer od vojn do izzivov demokracije.

Šokiran in zgrožen sem nad velikim številom novinarjev, ki so bili ubiti v izraelskih vojaških operacijah v Gazi.

Združeni narodi priznavajo neprecenljivo delo novinarjev in medijskih strokovnjakov pri zagotavljanju obveščenosti in angažiranosti javnosti.

Brez dejstev se ne moremo boriti proti napačnim in lažnivim informacijam. Brez odgovornosti ne bomo imeli močnih politik.

Brez svobode tiska ne bomo imeli nikakršne svobode.

Svobodni mediji ni izbira, ampak nuja.

Naš svetovni dan svobode medijev je zelo pomemben. Prav zato pozivam vlade, zasebni sektor in civilno družbo, da se nam pridružijo pri ponovni potrditvi naše zavezanosti k varovanju svobode medijev ter pravic novinarjev in medijskih strokovnjakov po vsem svetu.

* *** *

VEČ IZJAV ZA JAVNOST