Tájékoztatásul – nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1400
2024. május 3.

Az ENSZ-főtitkár

üzenete a sajtószabadság világnapján

2024. május 3.

A világ egy példátlan környezeti vészhelyzeten megy keresztül, ami egzisztenciális veszélyt jelent nemcsak a jelenlegi, hanem a jövő nemzedékei számára is.

Az embereknek tudniuk kell erről, így mind az újságíróknak, mind a sajtó munkatársainak meghatározó szerepük van az emberek erről szóló tájékoztatásában és felvilágosításában.

A helyi, nemzeti és globális médiumok ráirányíthatják a figyelmet az éghajlati válságról, a biológiai sokféleség csökkenéséről és a környezeti igazságtalanságokról szóló történetekre.

Nekik köszönhetően az emberek megérthetik a bolygónk nehéz helyzetét, valamint erőt kaphatnak ahhoz, hogy cselekedjenek a változás érdekében.

A sajtó munkatársai a környezet pusztulását is dokumentálják és bizonyítékot szolgáltatnak a környezet rongálásáról, ami segít a felelősök felelősségre vonásában.

Nem meglepő, hogy egyes befolyásos emberek, vállalatok és intézmények mindent elkövetnek annak érdekében, hogy megakadályozzák a környezetvédelmi újságírókat munkájuk végzésében.

A sajtó szabadsága ostrom alatt áll. A környezetvédelmi újságírás pedig egyre veszélyesebb szakmává válik.

Az elmúlt évtizedekben több újságírót megöltek, akik az illegális bányászathoz, az illegális fakitermeléshez és az orvvadászathoz hasonló környezetvédelmi kérdésekről tudósítottak.

Az esetek túlnyomó többségében senkit sem vontak felelősségre.

Az UNESCO jelentése szerint az elmúlt tizenöt évben mintegy 750 támadás érte a környezetvédelmi kérdésekről tudósító újságírókat és hírügynökségeket. Az ehhez hasonló támadások gyakorisága pedig egyre inkább növekszik.

A környezeti kérdéseket bemutató riportereket jogi eljárásokkal visszaélve próbálják cenzúrára bírni, elhallgattatni, fogva tartásukat elrendelni és zaklatni őket, miközben az éghajlattal kapcsolatos félretájékoztatás legújabban a megújuló energiaforrásokhoz hasonló, már bevált megoldások aláásására összpontosít.

De nem csak a környezetvédelmi újságírók vannak veszélyben.

A sajtó munkatársai világszerte az életüket kockáztatják, hogy hírekkel szolgáljanak számunkra a háborútól kezdve a demokrácián át minden témáról.

Megdöbbentő számomra az izraeli katonai műveletek során megölt újságírók magas száma Gázában.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete elismeri az újságírók és a sajtó munkatársainak felbecsülhetetlen munkáját, amellyel biztosítják a nyilvánosság tájékoztatását és bevonását.

Tények nélkül nem tudunk harcolni a téves információk és a félretájékoztatás ellen. Felelősségre vonás nélkül pedig nem lesznek működő szakpolitikáink.

Az összes szabadságunk a sajtó szabadságától függ.

A szabad sajtó nem választás kérdése, hanem szükségszerűség.

A sajtószabadságot ünneplő világnapunk különösen fontos. Ezért felszólítom a kormányokat, a magánszektort és a civil társadalmat, hogy csatlakozzanak hozzánk a sajtószabadság védelme iránti elkötelezettségünk megerősítésében, valamint segítsenek megvédeni az újságírók és a sajtó munkatársainak jogait világszerte.

* *** *

TOVÁBBI SAJTÓKÖZLEMÉNYEK