Informativne narave – ni uradni dokument

UNIS/SGSM/1407
31. maj 2024

Generalni sekretar

Poslanica ob svetovnem dnevu okolja

5. junij 2024

Tema letošnjega svetovnega dneva okolja je "obnova zemlje, zaraščanje puščav in odpornost proti suši".

Človeštvo je odvisno od zemlje. Kljub temu strupena mešanica onesnaževanja, podnebnega kaosa in uničevanja biotske raznovrstnosti zdravo zemljo spreminja v puščave in cvetoče ekosisteme v mrtve cone. Uničuje se gozdove in travnike ter izčrpava moč zemlje, da se podpira ekosisteme, kmetijstvo in celotne skupnosti.

To pomeni, da pridelki propadajo, viri vode izginjajo, gospodarstva se šibijo in skupnosti so vedno bolj ogrožene, pri tem pa trpijo najbolj revni. Trpi tudi trajnostni razvoj. Ujeti smo v smrtonosni ciklus - raba zemlje je odgovorna za enajst odstotkov emisij ogljikovega dioksida, ki segreva naš planet. Čas je, da se osvobodimo.  

Države morajo izpolniti vse svoje zaveze glede obnove degradiranih ekosistemov in zemljišč ter določil globalnega okvirja za biotsko raznovrstnost Kunming-Montreal. Uporabiti morajo svoje nove nacionalne načrte za podnebne ukrepe, da določijo, kako bodo do leta 2030 zaustavile in obrnile krčenje gozdov. Hkrati moramo vsi skupaj drastično povečati financiranje držav v razvoju, da jih podpremo pri prilagajanju na ekstremne vremenske razmere, zaščiti narave in trajnostnemu razvoju.

Neukrepanje je predrago. Hitri in učinkoviti ukrepi imajo ekonomski smisel. Vsak ameriški dolar, vložen v obnovo ekosistemov, ustvari do trideset dolarjev gospodarskih koristi.

Smo generacija obnove. Dajmo skupaj zgraditi trajnostno prihodnost za zemljo in človeštvo.

* *** *

VEČ IZJAV ZA JAVNOST