Humanitárius tevékenység

© UNICEF/ Siegfred Modola | Smoke rises from the chimneys of houses in a camp for displaced people during a harsh winter in Afghanistan.

Kapcsolódó tartalom


Naprakész tájékoztatás az afganisztáni humanitárius válságról

A kemény téli időjárás súlyosbítja az afgánok millióinak már így is rendkívül nehéz helyzetét országszerte.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének humanitárius partnerei versenyt futnak az idővel, hogy segélyt és ellátást nyújtsanak az embereknek, ami összhangban van a műveletek növelésére tett vállalásokkal is. Decemberben hét millió emberhez juttattak el élelmiszersegélyt az országban.

Afganisztán katasztrofális, de megelőzhető humanitárius válsággal néz szembe. A súlyos aszály és a mezőgazdasági termelésben bekövetkezett zavarok tovább növelték az élelmiszer-bizonytalanság és a vízhiány kockázatát. Minden második ember bizonytalan abban, hogy mit fog legközelebb enni, valamint minden negyedik várandós nő és minden második gyermek rosszul táplált. A lakosság több mint felének, 24,4 millió embernek lesz szüksége humanitárius és védelmi segítségnyújtásra 2022-ben.

Afganisztán egészségügyi rendszere az orvosi eszközök, a fűtőanyag, az élelmiszer és a dolgozók munkabérének hiányával küzd. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Fejlesztési Programja a Global Fund szervezettel együttműködésben ideiglenesen biztosítja az alapvető egészségügyi ellátás folytonosságát, ugyanakkor többet kell tenni a védtelen afgánok támogatásáért, valamint a teljes egészségügyi rendszer összeomlásának megakadályozásáért.

Az afgán nők és lányok jogai védelemre szorulnak. Az ENSZ támogatja a nők és a lányok oktatáshoz való hozzáférését, valamint teljes és szabad részvételüket az ország társadalmi, gazdasági és politikai életében.

Ön is segíthet azzal, ha az ENSZ afganisztáni humanitárius alapja, az Élelmezési Világprogram vagy az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának részére adományt küld, ugyanis ezek a szervezetek mind azon dolgoznak, hogy segítsenek az afgán embereken.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete több mint 5 milliárd amerikai dollárt kért a nemzetközi közösségtől nemzetközi finanszírozás keretében az idei növekvő szükségletekre Afganisztánban, valamint a széles körű éhezés, a betegségek, a rosszul tápláltság és a halálozások elkerülése érdekében.


Ha bármikor katasztrófa vagy humanitárius szerencsétlenség történik valahol a világban, az ENSZ elsősegélyt, támogatást és segítséget nyújt a helyszínen.

Legyen szó háború okozta menekültekről, időjárási és természeti katasztrófákról, vagy bármilyen egészséget, higiéniát, oktatást, élelmezést vagy alapvető menedéket fenyegető eseményről, az ENSZ jelen van és cselekszik.

A Világélelmezési Programnak (WFP) és a Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetnek (FAO) köszönhetően élelmiszert juttat azoknak, akik anélkül éheznének. A Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) táborokat és más létesítményeket hoz létre és tart fenn azok számára, akik kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) segíti természeti vagy ember okozta katasztrófák miatt a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek egészségének védelmét. A Egyesült Nemzetek Gyermek Alapja (UNICEF), együttműködve a Nemzetközi Gyermekmentő Szövetséggel és egyéb hasonló szervezetekkel, oktatást biztosít a katasztrófa sújtotta vidékeken élő gyermekek számára. Amikor az újjáépítés ideje végül eljön, a Egyesült Nemzetek Szervezetének Fejlesztési Programja (UNDP) biztosítja, hogy a helyreállítási folyamatok megfelelően stabil alapokra kerüljenek.

Amikor férfiak , nők és gyerekek kerülnek a háború csapdájába, a főtitkár és képviselői segítenek "békés zónákat" egyeztetésekkel kialakítani a humanitárius segítség eljuttatása céljából. A segély kézbesítését az ENSZ békefenntartók védelmezik és felügyelik.
A ENSZ humanitárius és katasztrófa-elhárítási tevékenységét a Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala felügyeli (OCHA), amelyet a ENSZ vészhelyzet-elhárító koordinátora vezet. Az OCHA számos tevékenysége között információt szolgáltat a világon történt vészhelyzetekről és nemzetközi akciókat szervez az adományok mobilizálására a vészhelyzetben lévők sürgős kisegítése érdekében.

A Központi Vészhelyzeti Alap (CERF) a Közgyűlés által 2006-ban létrehozott humanitárius célokra szóló pénzalap, amely természeti katasztrófák és fegyveres konfliktusok során bajba kerültek megsegítésére szolgál. Évente kerül felöltésre kormányok, a magánszektor, alapítványok és magánszemélyek által.

A humanitárius világnapra minden év augusztus 19-én kerül sor, amikor tisztelettel adózunk azoknak a segélymunkásoknak, akik életüket kockáztatják humanitárius szolgálatuk során, valamint támogatást gyűjtünk azoknak az embereknek, akik bárhol a világon válságoknak vannak kitéve.

Mindezeken túl az ENSZ mindent megtesz, hogy megelőzze a katasztrófákat, akár természet, akár ember okozta katasztrófákról legyen szó. A legfőbb ember okozta katasztrófa a háború, a fegyveres konfliktus: az ENSZ diplomatái dolgoznak ennek megelőzésén. Előrejelző rendszerek kiépítését is segítik, hogy időben felkészülhessenek. És az ENSZ a klímaváltozás következményeivel való küzdelem egyik főszereplője is, amely világszerte egyre nagyobb erőfeszítést igényel.