Dogodki

Svet potrebuje solidarnost - pridružite se kampanji #UN75

Svet potrebuje solidarnost. Vaš prispevek šteje.

Kakšen svet si želite čez 25 let? Kako si lahko bolje opomoremo od pandemije COVID-19? Kateri svetovni trendi bodo po vašem mnenju najbolj vplivali na našo prihodnost?

Povejte nam, kaj si mislite in izpolnite enominutno anketo UN75. Mi poslušamo, kaj imajo ljudje za povedati. Vaše mnenje bo pomagalo oblikovati svetovne prioritete.

Storite to zdaj! https://un75.online/

Združeni narodi (ZN) obeležujejo svojo 75. obletnico v težkih časih, ki jih zapleta svetovna zdravstvena kriza ter nastajajoča gospodarska in družbena kriza. Izjemne razmere v vsej zgodovini organizacije. Se bomo iz tega izvili z močnejšo voljo in boljšimi orodji za skupno sodelovanje? Ali bo morda še bolj raslo nezaupanje in enostranski ukrepi? Leto 2020 mora biti tisto, ko smo se združili in razpravljali o naših prednostnih nalogah kot ena družina ter o načinih, kako bolj učinkovito sodelovati pri odpravljanju trenutnih in nastajajočih groženj. Mi smo začeli največjo svetovno razpravo o tem, kako lahko skupaj gradimo boljšo prihodnost.

Zakaj sedaj?

COVID-19 je osupljiv opomnik o nuji čezmejnega, medsektorskega in medgeneracijskega sodelovanja. Naš odziv bo določil, kako hitro si bo svet opomogel, ali bomo dosegli cilje trajnostnega razvoja in kako dobro se spopadamo s perečimi izzivi; s podnebno krizo, pandemijo, neenakostjo, novimi oblikami nasilja ter hitrimi spremembami v tehnologijah in v prebivalstvu.

Toda ravno takrat, ko potrebujemo kolektivne ukrepe bolj kot kdajkoli prej, globalno sodelovanje stagnira. V mnogih državah je zaupanje javnosti v tradicionalne institucije upadlo, odnosi med državami pa so v slabem stanju. Bo ta pandemija svet zbližala? Ali bo morda privedla do večjega nezaupanja? Globalni dialog in ukrepi so zdaj bolj nujni kot kdajkoli prej.

Kaj se počne v okviru kampanje UN75?

Januarja 2020 smo sprožili svetovno razpravo, ki se je začela v vseh okoljih; od učilnic do upravnih dvoran po vsem svetu. Da bi dosegli čim več ljudi, smo vzpostavili partnerstva z mladimi, civilno družbo, podjetji in mediji ter ustvarili enominutno anketo, ki jo je mogoče hitro in enostavno izpolniti.

Vedno smo dali močan poudarek spletnemu udejstvovanju, in sicer prek virtualnih razprav in družbenih omrežij, zato ta prizadevanja sedaj v luči COVID-19 še krepimo. S svojimi partnerji sodelujemo tudi pri načrtovanju dogodkov v digitalnem prostoru in iskanju inovativnih načinov za vključevanje občinstva v skladu s smernicami Svetovne zdravstvene organizacije in lokalnimi zdravstvenimi predpisi.

Zakaj se pridružiti?

Ključno je, da se vaš glas sliši v teh kritičnih časih. Vaša stališča, pomisleke in ideje bodo svetovni voditelji ter visoki uradniki ZN predstavili na uradnem praznovanju 75. obletnice Generalne skupščine ZN septembra 2020. Po septembru bodo skupine po svetu razpravljale o tem, kako najbolje nadaljevati s postavljenimi prednostnimi nalogami in zbranimi predlogi. Cilj je doseči čim več ljudi ter prisluhniti njihovim upom in strahovom, hkrati pa se učiti iz njihovih idej in izkušenj. Vsak se lahko pridruži svetovni razpravi, in sicer v vseh regijah sveta.

Vsaka razprava je priložnost, da posameznike spodbudimo k odločnim ukrepom v skladu s tistim, kar so slišali in se naučili. Lahko podajo mnenja in dokaze, ki lahko usmerjajo nacionalne in mednarodne organizacije. Ugotovitve lahko spodbudijo nove programe, naložbe, partnerstva in kampanje. Ekipa UN75 razvija globalno platformo za ponazoritev ključnih rezultatov teh razprav.

Kako lahko sodelujem?

Več...