Események

A világnak szolidaritásra van szüksége. Csatlakozzon az ENSZ 75-höz (#UN75)

A világnak szüksége van szolidaritásra. Az Ön segítsége is számít.

Milyennek szeretné látni a világot 25 év múlva? Hogyan tudunk jobban felépülni az új koronavírusból? Ön szerint milyen globális irányok lesznek leginkább hatással a jövőnkre?

Ossza meg velünk gondolatait úgy, hogy kitölti az ENSZ 75 egyperces kérdőívet most. Figyelünk arra, amit az emberek mondani akarnak. A válasza segít a globális prioritások kialakításában.

Töltse ki most! https://un75.online/

Egy olyan időszakban ünnepeljük az Egyesült Nemzetek Szervezete fennállásának 75. évfordulóját, amikor nagy a széthúzás és jelen van egy globális egészségügyi, valamint egy felmerülő gazdasági és társadalmi válság, amelyre még nem volt példa a szervezet történelmében. Vajon a közös munka iránti erősebb akarattal és jobb eszközökkel leszünk túl a válságon? Vagy egyre növekvő bizalmatlansággal és elszigetelődéssel? 2020-ban mindannyiunknak össze kell gyűlnünk, hogy megbeszéljük globális családunk prioritásait és azt, hogy miként tudunk még hatékonyabban dolgozni a jelenlegi és a felbukkanó fenyegetések megoldásáért. Elindítottuk a világ legnagyobb eszmecseréjét arról, hogy miként építhetünk egy jobb jövőt közösen.

Miért most?

Az új koronavírus (COVID-19) határozottan emlékeztet bennünket arra, hogy határokon, szektorokon és nemzedékeken átívelő együttműködésre van szükség. Reakciónk azt fogja meghatározni, hogy a világ milyen gyorsan épül fel, hogy képes-e elérni a fenntartható fejlődési célokat és azt, hogy milyen hatékonyan tudja kezelni az olyan sürgető kihívásokat mint a klímaváltozás, a járványok, az egyenlőtlenségek, az erőszak új formái, valamint a technológiában és a lakosságunkban bekövetkező gyors változások.

De épp most, amikor a kollektív fellépésre jobban szükségünk van, mint eddig valaha, a globális együttműködés támogatása csökken. Számos országban a tradicionális intézményekbe vetett közbizalom hanyatlik, az országok közötti kapcsolatok pedig feszültek. Közelebb hozza-e ez a járvány az országokat egymáshoz? Vagy nagyobb bizalmatlansághoz vezet? Most még sürgősebb a globális párbeszéd és fellépés, mint valaha.

Mit csinál az ENSZ 75?

2020 januárjában elindítottuk kezdeményezésünket egy globális eszmecseréről, amelynek keretében világszerte párbeszédekre került sor mindenhol, a tantermektől a tanácstermekig. Annak érdekében, hogy minél több embert elérjünk, összefogtunk a fiatalokkal, a civil társadalommal, az üzleti szférával és a médiával, és létrehoztunk egy egyperces kérdőívet, amelyet rövid idő alatt és könnyen ki lehet tölteni.

Mindig is nagy hangsúlyt fektettünk az online részvételre a virtuális beszélgetésektől kezdve a közösségi médiáig, amelyre most még több erőfeszítést fordítunk az új koronavírus fényében. Ezen felül azon is dolgozunk partnereinkkel, hogy a tervezett eseményeket átvigyük a digitális térbe és hogy innovatív módon tudjuk bevonni a közönséget az eseményekbe az Egészségügyi Világszervezet iránymutatásaival és a helyi egészségügyi intézkedésekkel összhangban.

Miért érdemes csatlakozni?

Létfontosságú, hogy hallassa hangját a világ számára ilyen kritikus időszakban. A megfogalmazott véleményeit, aggodalmait és ötleteit az ENSZ Közgyűlése fogja bemutatni a világ vezetőinek és a magas rangú ENSZ-tisztviselőknek 2020 szeptemberében, az ENSZ létrehozásának 75. évfordulóját ünneplő hivatalos megemlékezésen. Októbertől világszerte csoportok fogják megbeszélni, hogy miként tudják legjobban előmozdítani az összegyűjtött prioritásokat és javaslatokat. A cél az volt, hogy minél több emberhez eljussunk, meghallgassuk az emberek reményeit és félelmeit, valamint tanuljunk ötleteikből és tapasztalataikból. Bárki részt vehet a globális párbeszédben a világ minden régiójában.

Minden beszélgetés egy lehetőség az emberek támogatására, hogy a saját életükben annak megfelelően cselekedjenek, amit hallottak és tanultak. Ezek a párbeszédek betekintést és bizonyságot adnak, amelyeket a nemzeti és a nemzetközi szervezetek alkalmazni tudnak. A beszélgetések eredményei többek között új programokat, befektetéseket, partnerségeket és kampányokat is elindíthatnak. A fő eredmények bemutatására az ENSZ 75 csapat egy globális felületet hoz létre.

Hogyan vehetek részt?

Több...