Sporočila za javnost

UNIS/SGSM/164rev
26. januar 2010

Generalni sekretar Združenih narodov, Ban Ki-moon:

"Skupaj se moramo zavezati, da bomo ohranjali
spomin na holokavst kot opomin človeštvu"

Sporočilo ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta,
27. januar 2010

DUNAJ, 27. januar (Informacijska služba ZN) - Letošnja tema spominske slovesnosti sistema ZN po svetu je zapuščina preživelih.

Neznansko veliko moških, žensk in otrok je trpelo grozote getov in nacističnih koncentracijskih taborišč. Veliko jih je uspelo preživeti.

Vsak izmed njih v sebi nosi pomembno sporočilo za vsakega izmed nas. Sporočilo o zmagi življenjske moči. So živ dokaz, da tiranija, kjerkoli se pojavi, gotovo ne bo prevladala.

Preživeli tudi igrajo ključno vlogo pri prenašanju spomina na grozote holokavsta na bodoče generacije.

Koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau je bilo največje in najbolj razvpito. Osvobodili so ga na današnji dan pred 65-imi leti. Tam in drugje so sistematično zlorabili in pobili na milijone ljudi. Večinoma so te grozote trpeli Judje, a tudi drugi. V Auschwitzu je umrlo tudi na tisoče Romov in Sintov.

Tisti, ki so preživeli holokavst, ne bodo med nami večno, zato mora njihova zapuščina živeti naprej. Njihova pričevanja moramo ohranjati skozi spominske slovesnosti, izobraževanje in še posebej skozi zavzeto preprečevanje genocida ter drugih zločinov proti človeštvu.

Združeni narodi so popolnoma predani temu cilju. Skupaj se moramo zavezati, da bomo ohranjali spomin na holokavst kot opomin človeštvu in omogočiti, da bo pravica do človekovega dostojanstva resnično univerzalna.

* *** *