Sajtóközlemények

UNIS/SGSM/164rev
2010. január 26.

A főtitkár üzenete Ban Ki Mun:

"Fogadjuk meg, hogy tovább visszük a
Holokausztra való emlékezés feladatát"

A Holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján,
2010. január 27.

BÉCS, január 27. (ENSZ Információs Iroda) - Az idei év megemlékezéseinek mottója az ENSZ-irodákban világszerte: a túlélők emlékezete.

Számtalan férfi, nő és gyermek elszenvedte, és túlélte a náci haláltáborok és gettók borzalmait.

Mindannyian magukkal hoztak egy létfontosságú, mindannyiunknak szóló üzenetet. Egy üzenetet, ami az emberi lélek diadalát mutatja. Ők maguk a hús-vér bizonyítékai annak, hogy a zsarnokság - bár feltámadhat újra és újra- sosem arathat győzelmet.

A túlélők fontos szerepet játszanak abban is, hogy a Holokauszt tanulságát beleplántálják az elkövetkező generációk emlékezetébe.

Auschwitz-Birkenaut, a legnagyobb és leghírhedtebb tábort 65 évvel ezelőtt szabadították fel. Ott és máshol emberek millióit kínozták és gyilkolták meg szisztematikusan. Többségük zsidó volt, de mások is áldozatul estek. Az Auschwitzban elpusztítottak között sokezren a roma és szintó "családi tábor" lakói voltak.

A Holokauszt túlélői nem lesznek velünk örökké, de túlélésük emléke fenn kell, hogy maradjon. Történeteiket meg kell őriznünk emlékművek állításával és az oktatás segítségével. De legfőképpen azáltal, hogy kemény munkával megakadályozzuk a népirtásokat és más kegyetlen bűntetteket.

Az ENSZ tökéletesen elkötelezett e téren. Fogadjuk meg, hogy tovább visszük a Holokausztra való emlékezés feladatát - és mindenki számára fenntartjuk az emberi méltóságots.

* *** *