Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/ SGSM /461
20.september 2013

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon:

Sporočilo ob mednarodnem dnevu miru

21. september 2013

DUNAJ, 20. september (Informacijska služba ZN) - Mednarodni dan miru je čas za razmislek. Dan, ko obnovimo vero v nenasilje in zahtevamo mir po vsem svetu. Javnost pozivam, da točno opoldne po lokalnem času nameni minuto molka tistim, ki so umrli zaradi konfliktov, in ljudem, ki zaradi konfliktov vsak dan doživljajo travme in bolečine.

Letos izpostavljam iniciativo »Izobraževanje za mir«. Izobraževanje je ključnega pomena za spodbujanje globalnega državljanstva in izgradnjo družbe miru.

Junija letos je Malala Yousafzai obiskala Združene narode. Malala je pakistanska šolarka, ki je postala tarča atentata talibanov, ker je promovirala pravico do izobraževanja. Malala je dejala: "En učitelj, ena knjiga, eno pero lahko spremeni svet." Našteto je naše najmočnejše orožje.

Iz tega razloga sem lani vzpostavil iniciativo »Izobrazba na prvo mesto«. Vsako dekle in fant si zasluži, da prejme kakovostno izobraževanje in se uči vrednot, ki ji/mu bodo pomagale prepoznati, da smo del globalne skupnosti.

Vlade in razvojni partnerji si prizadevajo, da bi vsak otrok obiskoval šolo in pridobil znanja za življenje v 21. stoletju. Priča smo novemu zagonu v državah, kjer so potrebe največje. Še posebej v tistih, ki jih pestijo spopadi in kjer živi polovica vseh otrok brez izobrazbe. Kljub temu moramo narediti še več, veliko več. Sedeminpetdeset milijonov otrok še vedno nima dostopa do izobraževanja. Na milijone jih potrebuje bolj kakovostno šolanje.

Cilj izobraziti najbolj revne in marginalizirane otroke potrebuje odločno politično vodstvo in obsežnejša finančna sredstva. Žal je obseg razvojne pomoči za izobraževanje v zadnjem desetletju prvič padel. Ta trend moramo spreobrniti, skleniti nova partnerstva in veliko večjo pozornost nameniti kakovosti izobraževanja.

Na ta mednarodni dan miru se zavežimo, da bomo naše otroke naučili vrednot strpnosti in medsebojnega spoštovanja. Vlagajmo v izobraževalne ustanove in učitelje, če želimo graditi pravičen in vključujoč svet, ki bo spoštoval raznolikost. Zavzemajmo se za mir in ga branimo na vso moč.

* *** *