Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGDM/461
2013. szeptember 20.

AZ ENSZ-FŐTITKÁR ÜZENETE
--

A Béke Nemzetközi Napján

2013. szeptember 21.

BÉCS, szeptember 20. (ENSZ Információs Szolgálat) - A Béke Nemzetközi Napja az elmélyülés ideje - egy nap, amikor újra megerősítjük erőszakmentességbe vetett hitünket, valamint globális tűzszünetre hívunk fel. Arra kérünk mindenkit a világon, hogy egy perc néma csendben, helyi idő szerint délben, tisztelettel adózzon azok emléke előtt, akik konfliktusokban hunytak el vagy túlélték, viszont naponta traumával és fájdalommal élik életüket.

Idén az Oktatást a Békéért helyezzük középpontba. Az oktatás nélkülözhetetlen a globális állampolgárság erősítéséhez és a békés társadalmak felépítéséhez.

Júniusban, Malala Yousafzai az oktatáshoz való jogért kampányoló pakisztáni iskolás lány, akit a talibánok emiatt megpróbálták meggyilkolni; ellátogatott az Egyesült Nemzetekbe. Malala azt mondta: "Egy tanár, egy könyv, egy toll képesek megváltoztatni a világot." Ezek a legerősebb fegyvereink.

Ezért indítottam el tavaly a Globális Oktatás Elsőnek Kezdeményezést. Minden lány és minden fiú megérdemli a minőségi oktatást, valamint azt hogy megtanulhassa azokat az értékeket, amelyek segítségére lesznek abban, hogy a globális közösség részévé váljon.

A kormányok és a fejlesztési partnerek azon dolgoznak, hogy minden gyermek iskolába járjon, és helyesen tanulja meg a 21. századi életre való felkészülést. Új lendületben vannak a legnagyobb szükségben lévő országok, különösen a konfliktus által sújtott országok, amelyek azoknak a gyerekek felének adnak otthont, akik nem jutnak megfelelő oktatáshoz. Mégis többet kell tennünk, sokkal többet. 57 millió gyermek számára még mindig nem elérhető az oktatás. Millióknak van szüksége jobb iskoláztatásra.

A legszegényebb és legjobban kiszorult gyermekek oktatása bátor politikai vezetést és megnövekedett pénzügyi elkötelezettséget igényel.  Mégis az évtized során először esett az oktatást támogató segélyek összege. Vissza kell fordítanunk ezt a hanyatlást, új partnerségeket kell előmozdítanunk és sokkal nagyobb figyelmet kell szentelnünk a minőségi oktatásnak.

Az idei Béke Nemzetközi Napján kötelezzük el magunkat amellett, hogy gyermekeinket megtanítjuk a tolerancia és kölcsönös tisztelet értékeire. Fektessünk be az iskolákba, a tanárokba egy igazságos és olyan világ megteremtéséért, amely magáénak tekinti a különbözőséget. Harcoljunk a békéért és azt minden erőnkkel védjük meg.

  * *** *