Prihodnost je naša

Kaj vam pomenijo človekove pravice osebno in za vašo/našo prihodnost?

 Mladinski natečaj kratkih filmov 2024
this human world – mednarodni filmski festival človekovih pravic 2024
alt text is missing

Opis projekta:

Mednarodni filmski festival človekovih pravic this human world 2024

Mednarodni filmski festival o človekovih pravicah this human world (thw) bo v znamenju mladinskega natečaja kratkih filmov 2024. Potekal bo pod okriljem Informacijske službe Združenih narodov (UNIS) na Dunaju, Agencije Združenih narodov za begunce (UNHCR) v Avstriji, glavnega urada mesta Dunaj za evropske in mednarodne zadeve ter v sodelovanju s šolami v Avstriji, na Češkem, v Madžarski, Poljski, Slovaški, Sloveniji in Turčiji.

Številne pravice se nam danes zdijo samoumevne, hkrati pa se soočamo z novimi izzivi, neenakostjo in vojnami. Številni konflikti v zadnjih letih so pokazali, da je za uresničevanje človekovih pravic potrebno sodelovanje, ki presega meje, sektorje in generacije. Povezavo do Splošne deklaracije človekovih pravic najdete TUKAJ.

Sodelujejo lahko otroci in mladostniki, stari med 10 in 20 let, tako individualno kot skupinsko. Cilj je posneti kratke filme, katerim navdih je Splošna deklaracija človekovih pravic.

Tema letošnjega natečaja se glasi:

Mir – spoštovanje – nenasilna komunikacija
 Kaj pomenijo za vas in vašo/našo prihodnost?

  • Mir ni le odsotnost konfliktov, vojn in preganjanja, ampak tudi stanje notranjega ravnovesja med ljudmi in narodi. Kako lahko s svojimi kratkimi filmi pokažete, da mir niso le sanje, ampak nekaj, kar lahko aktivno vzpostavljate in spodbujate?
  • Spoštovanje je priznanje dostojanstva in pravic vsakega posameznika, neodvisno od spola, barve kože, vere ali družbenega položaja.
  • Nenasilna komunikacija je način reševanja konfliktov na konstruktiven in spoštljiv način, vključno z odzivom na potrebe in občutke vseh vpletenih strani.

Osnovni namen natečaja je, da se človekove pravice in Splošno deklaracijo človekovih pravic z njenimi 30 členi približa mladim in se jim da priložnost za kritično refleksijo o pomenu človekovih pravic. Natečaj mladim ponuja platformo, skozi katero lahko pokažejo svojo filmsko ustvarjalnost.

Kratke filme bo pregledala priznana mednarodna žirija. Zmagovalni film žirije, ki bo tudi nagrajen, bo prikazan v okviru mednarodnega filmskega festivala this human world, ki bo potekal 4. decembra 2024 v dunajski mestni hiši.

V zadnjih štirinajstih letih smo prejeli številne kakovostne in zanimive prispevke. Tudi letos od mladih ustvarjalcev pričakujemo navdihujoče in zanimive prispevke. Natečaj bomo oglaševali mednarodno, s partnerskimi organizacijami Združenih narodov, in ga napovedali v sodelovanju z lokalnimi izobraževalnimi ustanovami v Avstriji, na Češkem, v Madžarski, Poljski, Slovaški, Sloveniji in Turčiji.

Pogoji sodelovanja:

Natečaj je odprt za otroke in mladostnike stare med 10 in 20 let. Kratke filme lahko ustvarjajo in oddajo tako posamezniki kot skupine. Dolžina filma ne sme presegati treh (3) minut. Filmi se lahko posnamejo z vsemi razpoložljivimi sredstvi, ki so mladim na voljo. Uporabijo lahko vse vrste video kamer, pa tudi fotoaparat ali mobilni telefon. Predložijo se lahko vse filmske zvrsti.

Prijave na natečaj so odprte do 20. septembra 2024 in morajo biti poslane na e-poštni naslov schulfilmprojekt[at]thishumanworld.com.

Registracija mora vsebovati:

  • ime in naslov šole;
  • ime in priimek kontaktne osebe šole ter njegove kontaktne podatke (določeni učitelj);
  • starost in število sodelujočih učencev;
  • mladi in zakoniti zastopniki mladoletnih oseb, ki oddajo prijavo v imenu mladoletne osebe, se strinjajo, da se lahko fotografije in video material s podelitve nagrad (npr. fotografije nagrajencev, intervjuji z udeleženci) objavijo v medijih, na spletnih straneh in družbenih omrežjih organizatorjev natečaja (UNIS, UNHCR, mesto Dunaj, this human world);
  • registracije in/ali vprašanja nam prosim pošljite v angleščini ali nemščini.

Vse prispevke je potrebno predložiti do 23. oktobra 2024.

Pošljite jih na: schulfilmprojekt[at]thishumanworld.com
Vse dodatne informacije nudita:
Lisa Wegenstein / Xandi Egginton
Tel.: +43/1/5855888/24 ali schulfilmprojekt[at]thishumanworld.com
Društvo this human world ZVR 883089244

 

 PDF različica mladinskega natečaja TUKAJ