Rajtunk múlik a jövő

Mit jelentenek számodra az emberi jogok, és miért fontosak a jövőd és a közös jövőnk szempontjából?

Rövidfilmverseny diákoknak 2024
this human world – Nemzetközi emberi jogi filmfesztivál 2024
alt text is missing

A verseny leírása

This human world rövidfilmverseny diákok számára 2024

A this human world (thw) nemzetközi emberi jogi filmfesztivál a bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS Vienna), az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) ausztriai irodája és Bécs városának európai és nemzetközi ügyekért felelős ügyvezető irodájának támogatásával, valamint a cseh, a lengyel, a magyar, az osztrák, a szlovák, a szlovén és a török iskolákkal együttműködésben meghirdeti a 2024-es emberi jogi rövidfilmversenyt. Szívesen vesszük, ha azok, akik megkapják ezt a meghívót, továbbítják azt más országok oktatási intézményeinek is, hogy minél több diák részt vehessen a versenyben.

Sok jogunk ma már magától értetődőnek tűnik számunkra, ugyanakkor új kihívásokkal, egyenlőtlenségekkel és háborúval kell szembenéznünk. Az elmúlt években a konfliktusok sokasága megmutatta, hogy határokon, ágazatokon és nemzedékeken átnyúló együttműködésre van szükség ahhoz, hogy szembenézzünk a kihívásokkal. Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának szövege ITT érhető el.

A versenyre minden 10 és 20 éves kor közötti diák nevezhet egyedül vagy osztályával közösen olyan rövidfilmekkel, amelyeket az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának cikkei ihlettek.

A verseny idei témája:

Béke – Tisztelet – Erőszakmentes kommunikáció
Mit jelentenek ezek számodra, és miért fontosak a jövőd és a közös jövőnk szempontjából?

  • A béke nemcsak a konfliktusok, a háborúk és az üldöztetés hiánya, hanem az emberek és a nemzetek közötti belső egyensúly állapota is. Hogyan tudjátok a filmjeiteken keresztül megmutatni, hogy a béke az nemcsak egy távoli álom, hanem valami, amiért aktívan tehettek és előmozdíthattok?
  • A tisztelet minden egyén méltóságának és jogainak elismerése, nemtől, bőrszíntől, vallástól vagy társadalmi helyzettől függetlenül.
  • Az erőszakmentes kommunikáció a konfliktusok konstruktív és tiszteletteljes módon történő megoldása, amely figyelembe veszi minden érintett fél igényeit és érzéseit.

A verseny célja az, hogy közelebb hozza a fiatalokhoz az emberi jogokat és az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 30 cikkét, és lehetőséget biztosítson a diákok számára, hogy észrevételeket tegyenek ezekkel a témákkal kapcsolatban, valamint arra, hogy a fiatal és elkötelezett filmkészítők bemutathassák elkészült műveiket a nagyérdemű közönség előtt.

A beérkezett filmeket egy nemzetközi zsűri értékeli. A zsűri által díjazott rövidfilm 2024. december 4-én bemutatásra kerül a Bécsi Városházán a this human world nemzetközi filmfesztivál keretében.

Az elmúlt 14 évben beérkezett számos, minőségében kiemelkedő pályamunkához hasonlóan 2024-ben is várjuk a diákoktól a gondolatébresztő és izgalmas egyéni vagy az osztályok által közösen készített műveket. A versenyt nemzetközi szinten az ENSZ partnerszervezetei népszerűsítik, Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon, Szlovákiában, Szlovéniában és Törökországban pedig a helyi oktatási intézmények is meghirdetik.

A verseny általános feltételei:

A versenyre minden 10 és 20 éves kor közötti gyermek és fiatal pályázhat. A filmeket a diákok önállóan vagy osztályként is benevezhetik. A rövidfilmek hossza legfeljebb három perc lehet. A filmek bármilyen az iskola által biztosított és / vagy a diákok számára rendelkezésre álló eszközzel elkészíthetők és szerkeszthetők. A professzionális videokameráktól kezdve a mobiltelefonok kameráin át bármilyen digitális eszköz használható és a film bármilyen műfajban készülhet.

A versenyre 2024. szeptember 20-ig lehet jelentkezni a schulfilmprojekt[at]thishumanworld.com e-mail címen keresztül.

A regisztrációnak tartalmaznia kell:

*         Az iskola nevét és címét

*         Az iskolai kapcsolattartó személy (tanár) nevét és elérhetőségét

*         A film elkészítésében részt vevő diákok korát és számát

*         A diákok és a kiskorúak törvényes képviselői, a gyermekük által készített film benevezésével beleegyeznek abba, hogy a díjátadó ünnepségen készített fénykép és videofelvétel (a nyertesekről készült fényképek, interjúk a résztvevőkkel) megjelenhessen a médiában és a verseny szervezésében közreműködő szervezetek (UNIS, UNHCR, Bécs városa, THIS HUMAN WORLD) honlapjain, valamint közösségi médiafelületein.

*         Kérjük, hogy a kommunikáció és a regisztráció angolul vagy németül történjen.

A filmeket 2024. október 23-ig kell megküldeni a schulfilmprojekt[at]thishumanworld.com e-mail címre.

További kérdés esetén kérjük, keresse Lisa Wegensteint vagy

Xandi Eggintont telefonon: +43/1/5855888/24 vagy e-mailen: schulfilmprojekt[at]thishumanworld.com

Verein this human world ZVR 883089244

 

A pályázati felhívás PDF változata ITT érhető el