CSALÁSSAL KAPCSOLATOS FELHÍVÁS

Legyen óvatos az Egyesült Nemzetek Szervezetének nevével visszaélő átverésekkel kapcsolatban

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) számos olyan e-mailen, weblapokon, szöveges üzenetekben, levélben vagy faxon keresztül történt levelezés jutott tudomására, amelyek hamisan azt állították, hogy az ENSZ nevében küldték őket vagy kapcsolatban állnak az ENSZ-szel és/vagy tisztviselőivel. A pénzszerzésre és/vagy számos esetben a megkeresett személy személyes adatainak megszerzésére irányuló átverések mind megtévesztések.

Az ENSZ tájékoztatni kívánja a nyilvánosságot ezekről a megtévesztésre alkalmas cselekményekről, amelyeket az ENSZ és/vagy tisztviselői nevével visszaélve követnek el különböző csalási módszerekkel.

  • Az ENSZ a felvételi eljárás (jelentkezés, interjú, feldolgozás, betanítás) semelyik szakaszában nem számít fel jelentkezési vagy egyéb díjat, valamint nem kér információt a jelentkező bankszámlaadatairól. Ha jelentkezni szeretne egy állásra, akkor látogasson el az állások oldalra. Tudjon meg többet az álláshirdetésekkel kapcsolatos csalásokról itt.
  • Az ENSZ a közbeszerzési eljárás (beszállító regisztrációja, ajánlattétel) semelyik szakaszában nem számít fel jelentkezési vagy egyéb díjat.
  • Az ENSZ nem kér semmilyen bankszámlához vagy egyéb személyes adathoz kapcsolódó információkat.
  • Az ENSZ nem ajánl fel jutalmakat, díjakat, pénzügyi támogatásokat, bizonyítványokat, bankjegykiadó automatához vagy Bankomathoz kártyákat, internetes csalás miatti kártérítést, ösztöndíjakat, valamint nem szervez lottósorsolást.
  • Az ENSZ nem hagy jóvá katonai eltávozásokat, nyugdíjakat, valamint nem bocsát ki csomagokat fizetés ellenében.

Az ENSZ határozottan javasolja, hogy  kiemelt óvatossággal járjon el az, aki a fentebb leírtakhoz hasonló megkeresést kap. Pénzügyi veszteséghez és a személyazonosság ellopásához vezethet a pénzátutalás vagy a személyes információ megadása a csalóknak. A csalások áldozatai bejelentést tehetnek a helyi bűnüldözési szerveknél is a megfelelő intézkedések megtétele érdekében.

Nem hivatalos dokumentum. Csak tájékoztatásul szolgál.