Háború Ukrajnában

Több millió ember érintett Ukrajnán belül és kívül

Az ukrajnai háború több ezer emberéletet követelt, mérhetetlen pusztítást okozott, milliókat kényszerített otthonuk elhagyására, valamint az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog elfogadhatatlan megsértéséhez vezetett. Martin Griffiths az ENSZ sürgősségi segélyezési koordinátora nemrég elmondta, hogy az Ukrajnában élők közül sokaknak a helyzete továbbra is kétségbeejtő, mivel a polgári célpontok és infrastruktúra „könyörtelen” bombázása közepette élnek.

António Guterres ENSZ-főtitkár a Közgyűlés 11. vészhelyzeti ülésszakán elmondta: „Az Ukrajna elleni orosz támadásnak és a városok elfoglalásának egyéves évfordulója komor mérföldkő az ukrán nép és a nemzetközi közösség számára egyaránt. Ez a támadás sérti a kollektív lelkiismeretünket. Sérti az ENSZ Alapokmányát és a nemzetközi jogot. Drámai humanitárius és emberi jogi következményekkel jár. És a hatása messze Ukrajnán túl is érezhető.”

Az ukrajnai menekültválság a világ legnagyobb menekültválsága. Közel 8 millió ember menekült a szomszédos országokba, és 5,4 millió ember vált belső menekültté.

Az Ukrajna keleti részén történő erőszak növekedéséről szóló jelentések közepette az ENSZ legutóbbi becslései szerint Ukrajnában az elmúlt egy évben több mint 7000 polgári áldozatot követelt a háború, és 12 000-en sebesültek meg, de az áldozatok valós száma minden bizonnyal ennél is magasabb. Véget kell vetni a polgári lakosság és infrastruktúra elleni támadásoknak. 

Az Emberi Jogi Tanács által létrehozott bécsi székhelyű független nemzetközi vizsgálóbizottság (IICIU) megállapította, hogy Ukrajnában háborús bűnöket, emberi jogi jogsértéseket és a nemzetközi humanitárius jog megsértését követték el.

A háború messze túlmutat Ukrajnán. Élelmiszer-, energia- és pénzügyi válságot szított, amely a világ legkiszolgáltatottabb embereit, országait és gazdaságait sújtja. Nincs megoldás a globális élelmiszerválságra az ukrán élelmiszerekhez, valamint az orosz élelmiszerekhez és műtrágyához való teljes globális hozzáférés biztosítása nélkül. A fekete-tengeri gabonaexportról szóló kezdeményezés keretében eddig több mint 21,3 millió tonna kukoricát, búzát, olajat és egyéb élelmiszert szállítottak a Fekete-tengeren keresztül a világ piacaira.

Ukrajnából menekült el?

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) segíthet Önnek.

Látogasson el a szervezet oldalára, ha Magyarországon van.

Bármely másik országban

Hogyan segíthet?

Az egyre intenzívebb összecsapások családok tízezreinek életét és jóllétét fenyegetik Ukrajnában. Segítsen bennünket, hogy segíteni tudjuk életben maradásukat. 

Az Egyesült Nemzetek Szervezete humanitárius partnereivel együtt elkötelezett amellett, hogy az országban marad, valamint segítséget és védelmet nyújt az ukrán embereknek.

Ön is segíthet adományozással – kattintson ide

KAPCSOLÓDÓ HÍREK

További hírek
alt text is missing

Az Oroszországi Föderáció által 2022. február 24-én Ukrajna ellen megindított katonai offenzíva fokozódása a humanitárius szükségletek azonnali és rendkívüli emelkedését okozta, ugyanis megszűntek az életfontosságú ellátások és szolgáltatások, a civilek pedig menekülnek a harcok elől. Az ENSZ becslése szerint 12 millió embernek lesz szüksége segélyre és védelemre Ukrajnán belül, míg több mint 4 millió ukrán menekültnek lehet szüksége védelemre és segítségre a szomszédos országokban a következő hónapokban.

Több mint 2,3 millió ukrán – köztük több mint 110 000 harmadik ország állampolgára – menekült át szomszédos országokba (2022. március 10-éig), ami a leggyorsabban növekvő menekültválság Európában a második világháború óta. Az Egyesült Nemzetek Szervezete hálás az együttérzésért, nagylelkűségért és szolidaritásért, amelyet Ukrajna azon szomszédos országai mutatnak, akik befogadják a biztonságot keresőket.

2022. március 1-jén az ENSZ a humanitárius partnereivel elindította az összesen 1,7 milliárd USD értékű összehangolt gyorssegély iránti kérelmet, hogy sürgősen humanitárius segítséget nyújtson az embereknek Ukrajnában és a menekülteknek a szomszédos országokban, főként Lengyelországban, Magyarországon, Szlovákiában, Moldovában és Romániában.

Az ENSZ ukrajnai válsággal foglalkozó koordinátora, Amin Awad az orosz és az ukrán erők közötti harc során „azonnali humanitárius szünetre” hívott fel március 5-én, miközben az ENSZ segélyszállítmányai továbbra is érkeztek az országba.

Ukrajna népének kétségbeesetten szüksége van a békére, amelyet az emberek világszerte követelnek. Az Oroszországi Föderáció által elkövetett invázió Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának sérelmét jelenti, a hasonló egyoldalú lépések pedig ellentmondanak az ENSZ alapokmányának.

Az ENSZ-főtitkár a harcok azonnali beszüntetésére és az orosz csapatok Ukrajna területéről történő kivonására hív fel.

Mindig a civilek fizetik a legnagyobb árat a háborúért és a fokozódó erőszak miatt civilek, köztük gyerekek halnak meg, amely teljes mértékben elfogadhatatlan. A civilek védelme – akár maradnak, akár mennek – a legfőbb prioritás. Tiszteletben kell tartani a nemzetközi humanitárius és emberi jogi jogszabályokat.

 

Tudja meg, hogy miként tud segíteni a magánszektor és az üzleti világ az ukrán válságban (angolul):

 

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa létrehozott egy független nemzetközi bizottságot (IICIU) az Ukrajnában elkövetett emberi jogi jogsértések

 

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség legfrissebb hírei Ukrajnáról

 

Az ENSZ legfrissebb hírei