Civil szervezetek


A nem kormányzati szervezetekkel (NGOk) és a civil szervezetekkel való és a rajtuk keresztül megvalósított munka fontosságát 1946 óta elismerik az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által végzett tájékoztatási tevékenység szerves részeként. Jelenleg több mint 1400, az ENSZ számára fontos kérdésekkel kapcsolatban jelentős tájékoztatási programmal rendelkező NGO és civil szervezet működik együtt a Globális Kommunikációs Főosztállyal (GKF), amely értékes kapocs az ENSZ és világszerte az emberek között. További információért keresse a bécsi UNIS NGOk-kal és civil szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős szolgálatát vagy látogasson el a GKF NGO/civil szervezeti kapcsolatok honlapjára.

Számos gazdasági és társadalmi fejlesztésben aktív NGO-nak és civil szervezetnek van konzultatív státusza a Gazdasági és Szociális Tanáccsal (ECOSOC). A CoNGO az ECOSOC-kal Konzultatív Státusszal Rendelkező Nem Kormányzati Szervezetek Konferenciája, képviseli azokat az NGOk-at és civil szervezeteket, amelyeknek az ECOSOC-kal konzultatív státuszuk van. A CoNGO a konzultatív státusszal rendelkező különböző NGOk-at és civil szervezeket segíti közös céljuk elérése, az ENSZ alapokmány erősítése érdekében. A CoNGO azon dolgozik, hogy a konzultatív státusszal rendelkező NGOk-at és civil szervezeteket képviselve tovább erősítse státuszukat, valamint előmozdítsa kapcsolatukat és együttműködésüket az ENSZ-szel és annak szerveivel. A CoNGO fórumot biztosít a közös érdeklődéssel rendelkező NGOk-nak és civil szervezeteknek ahhoz, hogy összegyűljenek és az ENSZ és ügynökségeinek alapelveivel és programjaival kapcsolatos ügyeket tanulmányozzák, megtervezzék, támogassák és fellépjenek az érdekükben. Jelenleg körülbelül 3500 NGO-nak van konzultatív státusza az ECOSOC-kal. További információért látogasson el a CoNGO honlapjára.

CoNGO bizottságok

A CoNGO NGO bizottságai magukban foglalják az NGOk-at és civil szervezeteket, a CoNGO titkárságának tagjait és a kormányzati delegációkat, hogy megtárgyalják az ENSZ és a nemzetközi közösség előtt lévő releváns témákat és ügyeket. A CoNGO tagjai az NGOk és a civil szervezetek nagyobb közösségével együtt ezeken a bizottságokon keresztül cserélnek információt és érdemi ügyekben együttműködnek, valamint becsatornázzák az NGOk és a civil szervezetek szakértelmét a kormányok ENSZ-ben folytatott megbeszéléseibe. A CoNGO NGO bizottságai Genfben, New York ban és Bécsben működnek.

A bécsi UNIS NGOk-kal és civil szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős szolgálata egy körülbelül 500 fős, az NGO-k képviselőiből, kutatóintézetekből, politikai agytrösztökből és civil szervezetek kezdeményezéseiből álló listát kezel. Az NGO-k és civil szervezetek rendszeres időközönként információkat kapnak a számukra lényeges ügyekről, valamint az NGO-k és a civil szervezetek képviselői meghívást kapnak megbeszélésekre és eseményekre.

A bécsi UNIS NGOk-kal és civil szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős szolgálata az NGOk-kal és a civil szervezetekkel az Egyesült Nemzetek emléknapjainak, kampányainak és az olyan ENSZ-es témákat érintő események megszervezésében is együttműködik, mint a béke, a környezet, az emberi jogok, a fenntartható fejlődési célok végrehajtása és a 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszer.

Éves GKF/NGO konferencia

A Globális Kommunikációs Főosztály által az NGO közösséggel közösen szervezett éves GKF/NGO konferencia a nem kormányzati szervezetek legnagyobb találkozója. A konferencia több mint 500 NGO átlagosan 2000 képviselőjét vonzza több mint 100 országból, valamint a civil társadalom és az NGOk munkájához kapcsolódó különböző ENSZ témákkal foglalkozik. Ez a nemzetközi fórum lehetőséget ad az ENSZ-es tisztviselőknek, a jelentős nemzetközi NGOk-nak, a közvéleményformálóknak, az akadémikusoknak és a médiának, hogy megbeszéljék a globális ügyeket.

További információért keresse:

Maria Naderhirn
NGO/CSO Liaison
United Nations Information Service (UNIS)
PO Box 500, 1400 Vienna, Austria
Telefon: (+43-1) 26060-3324
E-mail: Contact Form