CIVIL SZERVEZETEK

alt text is missing

A nem kormányzati szervezetekkel (NGO-k) és a civil szervezetekkel való és a rajtuk keresztül megvalósított munka fontosságát 1946 óta elismerik az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által végzett tájékoztatási tevékenység szerves részeként. Jelenleg több mint 1400, az ENSZ számára fontos kérdésseel kapcsolatban, jelentős tájékoztatási programmal rendelkező NGO és civil szervezet működik együtt a Globális Kommunikációs Főosztállyal (GKF), ami értékes kapocs az ENSZ és az emberek között világszerte. További információért keresse a bécsi UNIS NGO-kkal és civil szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős szolgálatát vagy látogasson el a GKF NGO/civil szervezeti kapcsolatok honlapjára.

Számos gazdasági és társadalmi fejlesztésben aktív NGO-nak és civil szervezetnek van konzultatív státusza a Gazdasági és Szociális Tanáccsal (ECOSOC). Az ECOSOC-kal Konzultatív Státusszal Rendelkező Nem Kormányzati Szervezetek Konferenciája (CoNGO) képviseli azokat az NGO-kat és civil szervezeteket, amelyeknek az ECOSOC-kal konzultatív státuszuk van. A CoNGO a konzultatív státusszal rendelkező különböző NGO-kat és civil szervezeket segíti közös céljuk elérése, az ENSZ alapokmányának erősítése érdekében. A CoNGO azon dolgozik, hogy a konzultatív státusszal rendelkező NGO-kat és civil szervezeteket képviselve tovább erősítse státuszukat, valamint előmozdítsa kapcsolatukat és együttműködésüket az ENSZ-szel és annak szerveivel. A CoNGO fórumot biztosít a közös érdeklődéssel rendelkező NGO-knak és civil szervezeteknek ahhoz, hogy összegyűljenek és az ENSZ és ügynökségeinek alapelveivel és programjaival kapcsolatos ügyeket tanulmányozzák, megtervezzék, támogassák és fellépjenek az érdekükben. Jelenleg körülbelül 3500 NGO-nak van konzultatív státusza az ECOSOC-kal. További információért látogasson el a CoNGO honlapjára.

CoNGO bizottságok

A CoNGO NGO bizottságaiban helyet kapnak az NGO-k és a civil szervezetek, a CoNGO titkárságának tagjai és a kormányzati delegációk, hogy megtárgyalják az ENSZ és a nemzetközi közösség előtt lévő releváns témákat és ügyeket. A CoNGO tagjai az NGO-k és a civil szervezetek nagyobb közösségével együtt ezeken a bizottságokon keresztül cserélnek információt és működnek együtt érdemi ügyekben, valamint becsatornázzák az NGO-k és a civil szervezetek szakértelmét a kormányok ENSZ-ben folytatott megbeszéléseibe. A CoNGO NGO bizottságai GenfbenNew York-ban és Bécsben működnek.

A bécsi UNIS NGO-kkal és civil szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős szolgálata egy körülbelül 500 fős, az NGO-k képviselőiből, kutatóintézetekből, politikai agytrösztökből és civil szervezetek kezdeményezéseiből álló listát kezel. Az NGO-k és a civil szervezetek rendszeres időközönként információkat kapnak a számukra lényeges ügyekről, valamint az NGO-k és a civil szervezetek képviselői meghívást kapnak megbeszélésekre és eseményekre. 

A bécsi UNIS NGO-kkal és civil szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős szolgálata együttműködik az NGO-kkal és a civil szervezetekkel az ENSZ emléknapjainak, kampányainak, és  az olyan ENSZ-es témákat érintő események megszervezésében, mint a béke, a környezetvédelem, az emberi jogok, a fenntartható fejlődési célok végrehajtása és a 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszer

 

alt text is missing

Éves GKF/NGO konferencia

A GKF által az NGO közösséggel közösen szervezett éves GKF/NGO konferencia a nem kormányzati szervezetek legnagyobb találkozója. A civil szervezetek és az NGO-k munkájához kapcsolódó különböző ENSZ-es témákkal foglalkozó konferencián több mint 500 NGO  2000 képviselője vesz részt több mint 100 országból. Ez a nemzetközi fórum lehetőséget ad az ENSZ-es tisztviselőknek, a jelentős nemzetközi NGO-knak, a közvéleményformálóknak, az akadémikusoknak és a médiának, hogy megbeszéljék a globális ügyeket.

További információért keresse:

Maria Naderhirn 

NGO/CSO Liaison 

Tel: (+43-1) 26060-3324 
E-mail

United Nations Information Service (UNIS) 
PO Box 500,
1400 Vienna, Austria 

Álláslehetőség

alt text is missing

Tanári segédanyag

alt text is missing

Kampányok

alt text is missing