FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI CÉLOK

Ha többet szeretne tudni, húzza a kurzort a képre - több információ

 

Kapcsolódó tartalomAnnak ellenére, hogy a járvány az évtizedek alatt elért fejlődést visszavetette, a járvány elleni fellépés során látható egy megújult globális elköteleződés a fenntartható fejlődési célok elérésének felgyorsítása mellett

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által közzétett, a Fenntartható fejlődési célok eléréséről szóló 2021-es jelentés szerint egyre több ország és közösség ismeri fel annak a szükségét, hogy felerősítse erőfeszítéseit a fenntartható fejlődési célok (SDG-k) elérése érdekében amellett, hogy figyelembe veszi az új koronavírus járvány által okozott veszteségeket világszerte.

A következő 18 hónapban meghozott döntések és cselekedetek fogják meghatározni, hogy a járványból való felépülésről szóló tervek képesek lesznek-e a világot azon globálisan elfogadott célok elérése felé irányítani, amelyek célja a gazdasági növekedés és a társadalmi jóllét elősegítése, valamint a környezet védelme.

További fontos tények és adatok:

 • 1998 óta először emelkedett a globális mélyszegénység, 8,4 százalékról 9,5 százalékra 2019 és 2020 között.
 • 2020. február 1. és december 31. között a kormányok világszerte több mint 1600, főleg rövid távú szociális védőintézkedést hoztak az új koronavírus járvány elleni fellépés során.
 • A járvány miatt valószínű, hogy emelkedni fog a fejlődésben visszamaradt gyerekek száma, amely már most is minden ötödik gyermeket érint.
 • A járvány hátráltatta vagy megfordította az egészségügy terén elért haladást, amely nagy veszélyeket rejt a járványon kívül is. Az országok körülbelül 90 százaléka még mindig jelentést ad egy vagy több kimaradásról a létfontosságú egészségügyi ellátásában.
 • Az új koronavírus járvány hatása az iskoláztatásra: egy „generációs katasztrófa”. További 101 millió gyerek és fiatal zuhant a minimum olvasási szint alá, amely megszüntette az előző két évtizedben elért eredményeket az oktatás terén.
 • Az új koronavírus járvány negatívan hatott a nemek közötti egyenlőség elérésére is, ugyanis a nők és a lányok elleni erőszak felerősödött, a kényszerházasságok száma várhatóan nő, valamint a nők aránytalanul nagyobb számban vesztették el munkájukat és növekedett meg az otthoni munkaterhük.
 • 759 millió ember maradt elektromos áram nélkül és a globális népesség egyharmada nem fért hozzá a főzéshez használt tiszta tüzelőanyagokhoz és technológiákhoz 2019-ben.
 • A gazdasági felépülés már elkezdődött Kína és az Amerikai Egyesült Államok vezetésével, de számos országban nem várható, hogy visszatér a járvány előtti szintekre a gazdasági fejlődés 2022-ig vagy akár 2023-ig.
 • A világ elmaradt a 2020-ra kitűzött céloktól a fajok sokszínűségének védelme terén és évente 10 millió hektár erdő került kiirtásra 2015 és 2020 között.
 • Míg a hivatalos fejlesztési segélyek növekedtek 2020-ban, elérve a 161 milliárd amerikai dollárt, ez jóval elmarad attól, ami az új koronavírus járvány elleni fellépéshez szükséges, valamint a régen lefektetett bruttó nemzeti jövedelem 0,7 százalékának elérésétől.
 • 2020-ban 132 ország és tartomány jelentette nemzeti statisztikai tervének végrehajtását, amelyek közül 84 országban a tervek teljes finanszírozást kaptak. Ugyanakkor a 46 legkevésbé fejlett országból csak 4 országban kaptak teljes finanszírozást a nemzeti statisztikai tervek.
Olvassa el itt >>

A világ vezetői 2015 szeptemberében New York-ban egy történelmi ENSZ-csúcstalálkozón elkötelezték magukat amellett, hogy véget vetnek a szegénységnek, megküzdenek a klímaváltozással és harcolnak az igazságtalanság ellen. A 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszer egy jobb jövőt kínál bolygónk egészének és emberek milliárdjainak világszerte.

A 193 ország által egyhangúlag elfogadott 17 fenntartható fejlődési cél (SDG-k) a fejlődés új egyetemes mércéjét állította fel annak biztosításával, hogy senkit sem hagynak magára. Az SDG-k mögött álló célkitűzések és indikátorok egy viszonyítási alapot jelentenek az előrehaladás sikerességének méréséhez.

A 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszer egyetemes és oszthatatlan, valamint mind a fejlődő, mind a fejlett országokat cselekvésre szólítja fel, ahogyan az embereket is, hogy véget vessenek a szegénységnek, kezeljék az egyenlőtlenségeket és megbirkózzanak a klímaváltozással 2030-ig.

A 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszer kialakítása