Menekültek és migráció

A szíriai menekültek támogatása nem csak "egy nagylelkű cselekedet", hanem "felvilágosult önérdek" is, mondta az ENSZ-főtitkár a jordániai menekülttábor meglátogatásakor

2017. március 28. - A körülbelül 80000 szíriai menekültet befogadó Jordániában található Zaatari menekülttábort meglátogatva António Guterres ENSZ-főtitkár sürgette a szíriai konfliktusban részt vevő feleket és a rájuk befolyással bíró országokat, hogy vegyék észre, hogy a válság nem csak a szíriai emberek számára jelent tragédiát, hanem a regionális stabilitásra és globális biztonságra is fenyegetést jelent.

"A szíriai menekültek iránt tanúsított szolidaritás módot ad arra is, hogy megmutassuk, hogy képesek vagyunk garantálni a globális biztonságot. Ez nem csak egy nagylelkű cselekedet, hanem felvilágosult önérdek is", mondta az ENSZ-főtitkár. Továbbá megjegyezte, hogy a menekültek támogatásának hiányában az olyan csoportok, mint az Iszlám Állam és az al-Kaida saját további érdekeikre tudják fordítani az ilyen típusú tétlenséget és kockára tehetik a globális biztonságot.

Az Egyesült Nemzetek történelme során először lépte át a 60 milliót azoknak a száma, akiknek háború, üldöztetés vagy terrorizmus miatt kellett elhagyni otthonukat. 2015-ben percenként átlagosan 24 ember kényszerült elmenekülni otthonából.

Az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosságának globális trendek című jelentése bemutatja, hogy 2015 végéig 65,3 millióan kényszerültek a lakóhelyük elhagyására, amely 5 millióval több az azt megelőző évhez képest. Közülük 21,3 millió a menekült, 3,2 millió a menedékkérő és 40,8 millió a saját országában élő belső menekült.

Három ország: Szíria, Afganisztán és Szomália adja a világ menekültjeinek a felét.

A szíriai válság miatt millióknak kellett elmenekülniük

A szíriai válság kezdete óta több mint 4,9 millió ember hagyta el az országot. Hol vannak most ők? A 2016. június 30-ai adatok szerint nagy részük a régióban maradt Szíria szomszédos országaiban. A szíriai menekültek közül 2,7 millióan Törökországban, 1,03 millióan Libanonban, 657 000-en Jordániában, 249 000-en Irakban és 117 000-en Egyiptomban tartózkodnak.
A szíriai menekültek háromnegyede nő és gyermek.
Szírián belül további 13,5 millió ember szorul humanitárius segítségnyújtásra, akik közül 6,6 millióan az erőszak következtében váltak belső menekültté.
1 millió szíriai kért menedéket Európában 2011 áprilisa és 2016 júniusa között.

A gyermekek teszik ki a világ menekültjeinek több mint a felét, akik közül sokan a szüleiktől elszakítva vagy egyedül utaznak.

Míg 2015-ben több mint 1 millió menekült és migráns érkezett a Földközi-tengeren keresztül Európába, addig a világ menekültjeinek nagy része a globális dél fejlődő országaiban tartózkodik. Törökország volt a legnagyobb befogadó ország, amely 2,7 millió menekültet látott el. Libanonban a legnagyobb a menekültek aránya a lakossághoz képest, ahol közel egy menekült jut minden ötödik libanoni állampolgárra.

Közös felelősség, szolidaritás és együttérzés

Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár ismételten a közös felelősségvállalásra szólított fel, a vezetőket pedig arra kérte, hogy együtt érzően és az emberi jogokat tiszteletben tartva válaszoljanak a menekülthelyzetre. Az Osztrák Parlamentben tartott beszédében 2016 áprilisában, Ban Ki-Mun elmondta, hogy "erkölcsi, jogi és politikai kötelezettségünk, hogy segítsük azokat, akik a háború, az emberi jogi jogsértések és üldöztetés elől menekülnek."

Kifejezte aggodalmát az intolerancia gyűlölettel teli hangvételével, a menekültekkel és migrációs kérdésekkel kapcsolatos megosztó politikai retorikával, a növekvő idegengyűlölettel és az egyes régiókban a menedékhez történő korlátozott hozzáféréssel kapcsolatban is.

Tudta? Jelenleg a világon minden 113. személy menekült, menedékkérő vagy belső menekült.

A "migránsok" és a "menekültek" fogalmát gyakran felcserélhetően használják, pedig a kettő különbözik egymástól.

"A menekültek, azok az emberek, akik fegyveres konfliktus vagy üldöztetés miatt hagyják el otthonukat."
"A migránsok önként választják, hogy útra kelnek a jobb élet reményében."

A nemzetközi emberi jogi szabályozás fő dokumentuma, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata magában foglalja, hogy mindenkinek joga van az üldözés elől más országban menedéket keresni.

A menekülteket az 1951. évi menekültügyi egyezmény védi. Az egyezmény szerint menekült az, akinek faj, vallás, nemzeti hovatartozás, politikai meggyőződés vagy meghatározott társadalmi csoporthoz való tartozás miatti üldöztetéstől való megalapozott félelme van.

A menekültek nem küldhetők vissza olyan országba, ahol életük veszélyeztetve van. Ezt hívják a non-refoulement alapelvnek, vagyis a visszaküldés tilalmának. Nem jogosult a menekültstátuszra az, aki béke elleni vagy háborús bűncselekményt követtet el.

A menekültügyi egyezmény szerint a menekülteknek joguk van többek között a munkavállaláshoz, az oktatáshoz, a lakhatáshoz, az állami segélyhez és támogatáshoz, az igazságszolgáltatáshoz és a mozgásszabadsághoz a menedéket nyújtó ország területén. A menekültek pedig kötelesek betartani a menedéket nyújtó ország törvényeit.

A menedékkérő olyan személy, aki egy másik országban keres védelmet és szeretné, hogy menekültként ismerjék el. A menedékkérőnek megalapozott félelmet kell mutatnia a származási országában való üldöztetéstől.

A belső menekült olyan személy, aki ugyanazon okok miatt hagyja el otthonát, mint a menekült, de származási országában marad, és emiatt nem élvezi a nemzetközi jog védelmét.

A 144 állam, köztük Magyarország által aláírt 1951. évi menekültügyi egyezmény az a jogi dokumentum, amely meghatározza az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) munkáját. A UNHCR elsődleges célja, hogy a menekültek védelmével és segítségével kapcsolatos nemzetközi fellépést irányítsa és koordinálja, valamint megoldja a menekültproblémát a világon.

Migráció

A migránsok életük jobbá tétele érdekében többek között munkavállalás és tanulás vagy család-újraegyesítés miatt indulnak útnak. A migránsok bármikor biztonságban hazatérhetnek, nem úgy, mint a menekültek.

Az ENSZ Gazdasági és szociális ügyek főosztályának népesedési részlege által összeállított adatok szerint 2015-ben 244 millió nemzetközi migráns volt a világon, akik közül a legtöbben munkaképes korúak, vagyis 20 és 64 éves kor közöttiek.

Menekülthelyzet Európában

Filippo Grandi ENSZ menekültügyi főbiztos szerint azonnali erős vezetésre és előrelátásra van szükség az európai vezetők részéről, hogy kezelni tudják az európai menekülthelyzetet, amelyre úgy hivatkozott, hogy "ugyanannyira menekültválság, mint amennyire az európai szolidaritás válsága".

A UNHCR egy hatpontos tervet terjesztett elő a menekülthelyzet kezelésére és stabilizálására Európában, amely a következő intézkedéseket foglalja magában. A Görögországban és Olaszországban tartózkodó menedékkérők áttelepítését, egyidőben azoknak a visszaküldésével, akik nem felelnek meg a menekültvédelem követelményeinek. A tervezet javasolja Görögország támogatását, hogy kezelni tudja a humanitárius vészhelyzetet, a menekültek számára pedig a biztonságosabb és jogilag megfelelő lehetőségeket, hogy irányított programokon keresztül utazhassanak Európába és ne az embercsempészekhez vagy emberkereskedőkhöz forduljanak. A terv javasolja még egy olyan rendszer kialakítását, amely méltányosan osztaná el a menedékkérelmeket az Európai Unió tagállamai között.

A menekültek ugyanolyan emberek, mint mi

Solaf szereti a sportokat és arról álmodik, hogy Amerikában éljen. Solaf túlélte a szíriai háborút

Solaf, a kilencéves szír menekült a szüleivel és bátyjával él együtt az azraki menekülttáborban, Jordániában. Eredetileg a dél-szíriai Bosra városából származó Solaf és családja 2013-ban indultak el Jordániába miután egy rakétatámadás félig megsemmisítette otthonukat. Solafnak élénk emléke van a szíriai válságról és emlékszik arra, amikor rakéta találta el házuk tetejét.

Annak ellenére, hogy miken ment keresztül, Solaf egy boldog és életkedvvel teli gyermek, aki szeret a barátaival sportolni a táborban és kirakósozni családjuk sátrában. Szeret segíteni főzni édesanyjának és gyorsan elhadarja kedvenc ételének, a shishbaraknak a receptjét, amely bárányból készített gombócok joghurtos szószban megfőzve.

 

 

Mojtaba álma, hogy feltalálja a rák gyógymódját

Mojtaba 13 éves volt, amikor a tálib erőszak elől elmenekült Afganisztánból. Elmondása szerint nehéz volt utazása Európába, "elvesztettem a bátyámat az úton, mivel megfulladt mikor Törökország és Görögország között keltünk át." Ezt követően mindent egyedül kellett megoldania anélkül, hogy tudta volna, kiben bízhat. Szerencsés volt, mert Ausztriába ment, ahol talált egy családot, aki támogatta. Jelenleg egy bécsi egyetemen tanul molekuláris biológiát és a rákkutatás terén dolgozik, ahol jövőbeli pályafutását képzeli el.

 

Olvasson több történetet a menekültekről itt (angolul).

Mohamad a Magyarországra érkező menekülteket kártyatrükkjeivel szórakoztatta

A huszonegy éves Mohamad Szíriából érkezett családjával Budapestre 2013-ban. Azután indultak útnak, hogy egy hatalmas bomba robbant fel a házuk mellett Damaszkuszban. Mohamad édesapja orvostanhallgató volt Budapesten a kommunizmus idején és annak ellenére, hogy tapasztalt orvos lett Szíriában, újra kellett vizsgáznia, hogy megfeleljen a magyar orvosi minősítés követelményeinek. A kártyatrükköket szerető Mohamad heti hat nap, napi 10 órát dolgozik egy boltban addig, míg meg nem kezdi tanulmányait a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció szakán.

Mohamad arra szeretné használni az animációt, hogy történeteket mondjon el. "A menekültek nem számok, hanem mindenkinek megvan a saját története. Mindenkinek volt háza, autója és barátai. Volt életük. Az emberek Európában azt kérdezik, hogy "hogyan éltél Szíriában?" amire azt válaszolom, hogy "éppen úgy, ahogy te"."