A béke velem kezdődik

alt text is missing

A béke velem kezdődik című kampány elismeri az ENSZ békefenntartóinak múltbeli és jelenlegi szolgálatát és áldozatvállalását, valamint az általuk szolgált közösségek ellenálló képességét.

Emberek milliói szenvednek világszerte a fegyveres konfliktusok által okozott hatalmas károktól. Életüket szétszakítja a halál, a pusztítás és a kitelepítés.

1948 óta több mint kétmillió ENSZ-békefenntartó dolgozott azon, hogy megmentse és megváltoztassa az emberek életét a világ legkiszámíthatatlanabb politikai és biztonsági helyzeteiben. Közülük több mint 4000 békefenntartó veszett oda az ENSZ zászlajának szolgálata során. Ők olyan hétköznapi emberek, akik nehéz és veszélyes körülmények között azon dolgoztak, hogy elősegítsék a fenntartható békét és fejlődést, és ezzel mindannyiunkat arra ösztönöznek, hogy tegyünk mi is a békéért.

A békefenntartók segítenek a konfliktusok megelőzésében, a polgári lakosság védelmében, a politikai megoldások előmozdításában és a demokratikus folyamatok támogatásában. Elősegítik az emberi jogokat, erősítik az állami intézmények képességeit és biztosítják, hogy a nők és a fiatalok vezető szerepet töltsenek be a békefolyamatokban és a nemzetépítésben.

Napjainkban a békefenntartás a növekvő globális feszültségek közepette nagyobb kihívást jelent, mint valaha. A konfliktusok összetettebbek és elhúzódóbbak, a békefenntartóknak terroristákkal, fegyveres csoportokkal és azok szövetségeseivel kell szembenézniük, akik ráadásul hozzáférnek az erős, modern fegyverekhez és technológiához. A téves információk és a félretájékoztatás pedig egyre inkább szítják az erőszakot az ENSZ személyzete és partnerei ellen.

E kihívások ellenére a békefenntartók és számos partnerük kitartanak a béke közös megteremtésének ügye mellett. Folyamatosan új utakat keresnek, hogy még haladóbbak, innovatívabbak és eredményesebbek legyenek.

A béke velem kezdődik című kampány felszólít mindannyiunkat, hogy csatlakozzunk a békére törekvő globális mozgalomhoz. Egymagunkban nem lehetünk sikeresek. Együttesen azonban fel tudunk lépni és erős béketeremtő erővé válhatunk.

További információ itt érhető el (angolul): https://peacekeeping.un.org/en/peace-begins-with-me

 

Megosztható tartalom

alt text is missing
alt text is missing
Kattintson a jobb gombbal a képre, hogy letöltse és mentse a számítógépére.

TOVÁBBI KAMPÁNYOK

 • Legyél látható és hallható
  11/03/2024

  Legyél látható és hallható

  A Be Seen Be Heard kampány elismeri annak jelentőségét, hogy a fiataloknak létfontosságú szerepük van amindannyiunkat érintő döntések meghozatalában.

 • Az UNODC Kék Szív kampánya
  18/10/2023

  Az UNODC Kék Szív kampánya

  A Kék Szív kampány az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) által vezetett globális kezdeményezés, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az emberkereskedelemre és annak az emberekre és a társadalomra gyakorolt hatására.

 • Human Rights 75
  01/09/2023

  Human Rights 75

  Az évforduló alkalmából meghirdetett „75 évesek az emberi jogok” elnevezésű kampány arra szólít fel mindannyiunkat, hogy álljunk ki az emberi jogokért, és kötelezzük el magunkat amellett, hogy az egyetemes nyilatkozat alapelveit a mindennapi életünkben is megvalósítsuk.

 • Cselekedjünk a közös jövőnkért
  08/08/2023

  Cselekedjünk a közös jövőnkért

  Éljen a lehetőséggel. Erre ösztönöz bennünket a 17 fenntartható fejlődési cél, amely megmutatja az irányt egy jobb világ felé. Nem kell várnunk az általunk vágyott jövőre, ugyanis már most megteremthetjük azt. Mindenki csatlakozhat a változást előidéző globális mozgalomhoz.