Események

Diákok ünnepeltek a béke nemzetközi napján a Together kampányt népszerűsítve

BUDAPEST, szeptember 29. (ENSZ Információs Szolgálat) - Az International Diplomatic Student Association (IDSA) szeptember 21-én a bécsi ENSZ Információs Szolgálattal közösen szervezett esemény keretében emlékezett meg a béke nemzetközi napjáról, amelynek idén a Together kampány népszerűsítését helyezték középpontba.

A rendezvény Vadlövő Juditnak a bécsi ENSZ Információs Szolgálat magyarországi képviselőjének üdvözlő szavaival kezdődött, aki felolvasta António Guterres ENSZ-főtitkár a béke nemzetközi napjára írott üzenetét, valamint átadta Martin Nesirky igazgató, a bécsi ENSZ Információs Szolgálat vezetőjének üdvözletét a rendezvényen megjelenteknek, akik ezt követően a Together kampányt bemutató videót nézhették meg. A Together egy olyan globális kampány, amelynek célja a menekültekkel és migránsokkal kapcsolatos felfogás és hozzáállás pozitív irányba történő megváltoztatása.

A program folytatásaként az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) Közép-európai Regionális Képviseletének vezetője Montserrat Feixas Vihé tartott beszédet. Regionális képviselő asszony három fontos lépést említett, amelyek segítségével a gyakorlatban is megvalósulhat a mindenkit megillető tisztelet, biztonság és méltóság. Javaslata szerint fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a menekültek ugyanolyan emberek, mint mi vagyunk, továbbá támogatni kell a menekülteket befogadó közösségeket, ugyanakkor foglalkozni kell a közösségek félelmeivel is. Képviselő asszony beszédében utalt arra is, hogy minden kormánynak joga van megvédeni határait, de nem a menekülteknek okozott károk árán.

Feixas Vihé regionális képviselő asszony előadását követően, "Közösen: a tisztelet, a biztonság és a méltóság megvalósítása mindenki számára a mindennapi életünkben" címmel egy kerekasztal-beszélgetésre került sor. A Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa, Garai Nikolett által moderált beszélgetésben Erdős André a Magyar ENSZ Társaság alelnöke és Volom András az első magyar ENSZ ifjúsági delegált vettek részt.

Erdős André nagykövet örömét fejezte ki a rendezvénnyel kapcsolatban, amely véleménye szerint időszerű, valamint a menekülteket és a migránsokat érintő fontos témákkal foglalkozik. A menekültekkel és migránsokkal kapcsolatos negatív narratívákra utalva elmondta, hogy könnyű megmérgezni az emberek elméjét, viszont a gyógyulási folyamat nehézkes és hosszú ideig tart. Ezt követően idézte António Guterres ENSZ-főtitkárnak az ENSZ Közgyűlés 72. ülésszakán elmondott beszédét: "Nem a menekültek, a belső menekültek vagy a migránsok jelentik a problémát. A problémát a válságok, az üldöztetés és a kilátástalan szegénység jelenti." Erdős André nagykövet hozzátette, hogy egy globalizált világban lehetetlen mindentől elzárni magunkat és minden téma, ahogy a menekültekkel és a migránsokkal kapcsolatos témák is az egész világra kihatással vannak. Volom András ifjúsági delegált a klímaváltozás miatt elvándorolt emberekre hívta fel a figyelmet, akikre nem vonatkozik az ENSZ 1951-es menekültügyi egyezménye, emiatt fontosnak tartja a klímaváltozás következtében elvándorolt emberek helyzetének jövőbeli rendezését.

Arra a kérdésre, hogy miként hozhatók közelebb egymáshoz a befogadó közösségek és a menekültek, valamint a migránsok, a beszélgetésben részt vevők az oktatás és az első kézből szerzett tapasztalat fontosságát hangsúlyozták. Véleményük szerint egy állampolgár a legtöbbet úgy tehet a Together kampány megvalósulásáért, ha olyan szervezeteket támogat, amelyek segítik a menekülteket és a migránsokat. A fiatalok esetében fontosnak tartják, hogy felszólaljanak a helyi közösségeiken belül a migránsokról és menekültekről alkotott negatív elképzelések mérséklése végett.