Sajtóközlemények

UNIS/SGSM/079
2008. November 14.

Ban Ki-moon, ENSZ Főtitkár:

"A jövő kihívása az irányítói feladatok kézbentartása"

2008. december 1. Üzenet az AIDS világnap alkalmából

Bécs, december 1. (ENSZ Információs Szolgálat) - A huszadik AIDS világnap egy új korszak hajnalát jelenti. A HIV vírus egyre kevesebb embert fertőz meg és egyre kevesebben halnak meg AIDS-ben.

Ezt a sikert azoknak az embereknek köszönhetjük, akik világszerte az AIDS megállítását célzó kezdeményezések élére állnak. A kormányok betartják ígéreteiket, fenntartják és növelik a HIV-megelőzéshez, a betegség kezeléséhez, a gondozáshoz és a támogatáshoz való általános hozzáférés lehetőségét.

Mindez azonban csak a kezdet, még nem lazíthatunk.

Az AIDS biztosan nem tűnik el a közeljövőben. Az emberek még mindig gyorsabban fertőződnek meg HIV vírussal, mint ahogyan kezelni tudjuk őket. Az AIDS még mindig egyike a világ 10 legtöbb halálos áldozatot követelő betegségének, és az első számú gyilkos Afrikában.

Az új kihívás most az irányítói feladatok kézben tartása. Tovább kell építenünk, amit elkezdtünk. Fenn kell tartanunk ezt a lendületet.

Véget kell vetnünk a megbélyegzésnek, diszkriminációnak, ami még mindig sok embert tart vissza a pontosabb tájékozódástól, attól, hogy megtudja, miképp előzheti meg a HIV fertőzést és hogyan juthat a szükséges kezelésekhez. Emellett új erőforrásokra van szükségünk - elegendő erőforrásra ahhoz, hogy olyan szolgáltatásokat nyújthassunk, amelyek valóban hatással lehetnek a kisebb közösségekre és egész nemzetekre egyaránt.

Továbbra is nagyon fontos, hogy az AIDS-el kapcsolatban megtartsuk kezdeményező szerepünket, megkönnyítsük a döntésekben való részvételt és valós eredményeket érjünk el.

Nemrég olvastam egy kongói HIV-fertőzött nőről, aki az Egyesült Nemzetek Szervezetén keresztül jutott gyógyszerhez. Ő most egy olyan"reményadó csoport"-ban dolgozik, akik HIV által érintett családoknak nyújtanak segítséget.

Az AIDS világnapon fogadjuk meg mindannyian, hogy "reményadók" leszünk, akik bátorítást adnak és aktívan tesznek egy AIDS nélküli jövőért.

* *** *