Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/CP/651
2011. június 17.

Budapesti szeminárium az ENSZ Terrorizmus Ellenes Globális Stratégiájának ismertetésére

BÉCS/BUDAPEST, június 17. (ENSZ Információs Szolgálat) - A bevált módszerek ismertetése és a terrorizmus elleni nemzeti, regionális és globális fellépés erősítése állt az ENSZ Kábítószer és Bűnügyi Hivatala (UNODC) a magyar kormány és az ENSZ Terrorizmus Ellenes Akciócsoportja (CTITF) által közösen szervezett mai, Budapesten megrendezett egynapos szeminárium középpontjában. A rendezvény, amelyen több mint 60 ország és nemzetközi szervezet terrorizmus ellen dolgozó szakemberei vesznek részt a világ minden tájáról, azzal a céllal került megrendezésre, hogy elősegítse az ENSZ Terrorizmus Elleni Stratégiájának megismerését, valamint, hogy bemutassa a Stratégia megvalósítása során regionális és globális szinten alkalmazott konkrét és gyakorlati módszereket.

Az ENSZ Globális Terrorizmus Elleni Stratégiája, amelyet 2006-ban az ENSZ összes tagállama elfogadott, a nemzetközi közösség válasza a terrorizmusra. A Stratégia négy alappillérre épül és célja, hogy mindenre kiterjedő, nemzetközileg megfelelő választ erre a veszélyre: a) a terrorizmus terjedését elősegítő körülmények felszámolása, b) megelőzni és szembeszállni a terrorizmussal, c) növelni a tagállamok képességét a terrorizmus megelőzése és legyőzése érdekében valamint erősíteni az Egyesült Nemzetek Szervezetének rendszerét e tekintetben és végül, d) biztosítani a mindenkire kiterjedő emberi jogok, és a jogállamiság tiszteletét, mint a terrorizmus elleni harc alapját.

Míg a Stratégia megvalósítása elsősorban a Tagállamok felelőssége, az ENSZ segíti az országok munkáját a CTITF-en keresztül, amely több mint 30 különböző program, hivatal, ügynökség és ügyosztály gyűjtőhelye az ENSZ rendszerében.

A budapesti szeminárium része azon számos találkozónak, amelyek segítségével a Tagállamok jobban össze tudják hangolni eljárásaikat és nemzeti szinten közvetlen és konkrét intézkedésekké tudják alakítani a Stratégiában foglaltakat.

Az UNODC Terrorizmus Megelőzési Részlege 2003 óta 168 országban segédkezett a terrorizmus elleni jogi eszközök elfogadása és alkalmazása területén és ezzel is elősegítette a terrorizmus elleni harc jogállami kereteken belül történő megközelítését.

A budapesti rendezvényen az UNODC főigazgatója, Jurij Fedotov megerősítette Hivatalának elkötelezettségét az iránt, hogy az országokkal együttműködik ezen a területen. Fedotov úr elmondta, hogy jóllehet az eddig tett lépések sikeresek voltak, még nagyon sokat kell tenni a terrorizmus globális fenyegetése ellen, különös tekintettel az együttműködés és információcsere területeire. "Ha továbbiakban is harcolni kívánunk a terrorizmus ellen és megelőzni azt, fokoznunk kell erőfeszítéseinket a gyors információátadás területén. Ha az ENSZ Globális Terrorizmus Elleni stratégiája folytatódik, hogy legyőzzük ezt a bűncselekményt, akkor minden területen és minden szinten együtt kell működnünk."

Az UNODC terrorizmus elleni munkája válaszol a Tagállamok aggodalmaira és egyre nagyobb hangsúlyt helyez az áldozatokkal kapcsolatos kérdésekre, valamint a terrorizmus és a hozzá kapcsolódó bűncselekmények lehetséges kapcsolatára. 2011 márciusában Bécsben egy szimpózium került megrendezésre 100 ország részvételével arról, hogy hogyan erősíthetné a terrorizmusra adott válaszokat az ilyen bűncselekményi kapcsolódások feltárása, valamint a terrorizmus áldozatainak nyújtandó támogatások kiterjesztésének szükségességéről.

Az UNODC fontos szereplője a Terrorizmus Ellenes Akciócsoportnak és aktív szerepet játszik a Globális Terrorizmus Elleni Stratégia megvalósításban Közép Ázsiában és más régiókban, a Hivatal afganisztáni és a szomszédos országokban vezettet projektjei sikeres példái a Stratégia nemzeti és regionális szintű megvalósításának.

A szemináriumot követően Fedotov úr találkozott számos magas rangú tisztségviselővel, köztük Martonyi János külügyminiszterrel és Pintér Sándor belügyminiszterrel. A főigazgató számos témát vitatott meg, köztük a terrorizmus megelőzése, az illegális drogok és szervezett bűnözés témakörét.

Fedotov úr méltatta, hogy Magyarország otthont adott a terrorizmus elleni szemináriumnak, kiemelve, hogy az Európai Unió soros elnöksége során a magyar kormány kiemelkedő fontosságot tulajdonított az ENSZ Globális Terrorizmus Elleni Stratégiájának megvalósítása érdekében a nemzetközi együttműködés fejlesztésének és a bevált gyakorlatok megosztásának, beleértve az ENSZ Biztonsági Tanács releváns határozatainak való teljeskörű megfelelés elősegítését. Megvitatta továbbá a terrorizmus és a szervezett bűnözés közötti kapcsolatokat, valamint megjegyezte, hogy az UNODC szívesen folytatja és erősíti az együttműködést a magyar kormánnyal.

* *** *

További információért keresse:

János Tisovszky
az ENSZ Bécsi Információs Szolgálatának (UNIS) megbízott igazgatója
Telefon: (+43-1) 26060-5676
Mobil: (+43-600) 1459-5676
Email: janos.tisovszky[at]unodc.org

vagy

Kevin Town
az UNODC Információs munkatársa
Telefon: (+43-1) 26060-5575
Mobil: (+43-600) 1459-5575
Email: kevin.town[at]unodc.org

Kapcsolatos weboldalak: www.un.org/terrorism , www.unodc.org/terrorism