Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/820
2017. január 1.

António Guterres ENSZ-főtitkár:

Felhívása a békéért

 2017. január 1.

NEW YORK/BÉCS, január 1. (ENSZ Információs Szolgálat) - Az Egyesült Nemzetek főtitkáraként töltött első napomon egy kérdés nyomja a szívemet.

Miként segíthetünk a fegyveres összetűzésekben ragadt és a végnélkülinek tűnő háborúk okozta, elképesztő szenvedéseknek kitett emberek millióinak?

A civileket halálos erő fenyegeti. Nők, gyermekek és férfiak halnak meg, sérülnek meg, vagy kisemmizetten és nyomorogva otthonuk elhagyására kényszerítik őket. Még a kórházak és a segélyszállítmányok is célponttá váltak.

Ezekben a háborúkban senki sem nyer, hanem mindenki veszít. Dollár billiók folynak el társadalmak és gazdaságok romba döntésére, ezzel fenntartva a bizalmatlanságot és félelmet, amely nemzedékeken keresztül is tarthat. Egész régiók válnak instabillá és az új globális terrorizmus veszélye kihat mindannyiunkra.

Idén az újév napján, mindenkit arra kérek, hogy tegyünk közösen újévi fogadalmat:

Helyezzük a békét minden más elé.

Legyen 2017 egy olyan év, amelyben az állampolgárok, a kormányok és a vezetők, valamint mi mindannyian azért küzdünk, hogy úrrá legyünk a különbözőségeinken.

A béke legyen a célunk és a béke vezessen minket a mindennapi életünk során a szolidaritásban és könyörületben, a párbeszédben és a politikai megosztottságon átívelő tiszteletben, valamint a csatamezőn lévő tűzszünetektől a tárgyalóasztalnál elért politikai megoldásokig.

Az emberiség által vágyott méltóság és remény, a haladás és jólét, mind a békén múlnak.

A béke pedig tőlünk függ.

Kérek mindenkit, hogy közösen álljunk ki a béke mellett most és mindennap.

Legyen 2017 a béke éve.

Köszönöm.

Wetransfer: https://we.tl/vNS7FAOKgp

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=0rElWmRq7p4

 

* *** *