Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/846
2017. november 24.

António Guterres ENSZ-főtitkár:

Üzenete a nők elleni erőszak kiküszöbölésének nemzetközi napján

2017. november 25.

BÉCS, november 25. (ENSZ Információs Szolgálat) - Minden nőnek és lánynak joga van az erőszakmentes élethez. Mégis ezen emberi joguk megsértése különböző módokon minden közösségben előfordul, különösen a társadalom szélén élők és legsérülékenyebb csoportok körében. Világszerte minden harmadik nő közül minimum egyet ért fizikai és/vagy szexuális bántalmazás élete során, és 750 millió olyan nő él a világon, akit 18 éves kora előtt adtak férjhez, valamint több mint 250 millió nő esett át nemi szervének megcsonkításán.

A női jogvédők riasztóan sok támadásnak vannak kitéve, a női politikusok elleni erőszak pedig meggátolja a nők civil, politikai, társadalmi, gazdasági és kulturális jogainak fejlődését.

Mára széles körben ismertté vált az a tény, hogy az emberi jogok megvalósulásának legnagyobb akadálya a nők elleni erőszak, ideértve a zaklatást és más ártalmas gyakorlatokat, továbbá közvetlen akadályt jelent a nők fenntartható békébe való bevonására és részvételére nézve. Ennek figyelmen kívül hagyása esetén, soha nem fogjuk elérni a 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszer céljait.

Itt az idő arra, hogy további közös cselekedetünkkel egyszer és mindenkorra véget vessünk a nők és lányok elleni erőszaknak. Ennek érdekében egyidőben és ugyanazt a célt szem előtt tartva kell közösen dolgoznunk saját országainkban, régióinkban és közösségeinkben.

Az Egyesült Nemzetek számos módon próbál meg fellépni a nők elleni erőszak felszámolása érdekében. Az ENSZ a nők elleni erőszak kiküszöbölésére létrehozott egy vagyonkezelői alapot, az Európai Unióval együtt pedig a "Spotlight Initiative"-ben próbálja meg összekapcsolni erőfeszítéseinket a kormányokéval és a civil társadaloméval, és ide sorolható az ENSZ biztonságos városok és biztonságos közterek globális kezdeményezése is.

Ezeken felül az Egyesült Nemzeteken belül a szexuális zaklatással kapcsolatos zéró toleranciám része a szeptemberben indított nemek közötti egyenlőségi stratégiának. Elköteleztük magunkat amellett is, hogy a "UNiTE by 2030" elnevezéssel tovább folytatjuk a "UNiTE to End Violence against Women" kampányt.

Eljött az idő arra, hogy mindannyian közösen tegyünk azért, hogy a nők és lányok világszerte olyan életet éljenek, amely mentes a zaklatástól, az ártalmas gyakorlatoktól és az erőszak minden más formájától.

* *** *