Tájékoztatásul – nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1340
2023. szeptember 6.

Az ENSZ-főtitkár

üzenete a „tiszta levegő a kék égboltért” nemzetközi napján

2023. szeptember 7.

A légszennyezés globális vészhelyzetet jelent. Az emberiség kilencvenkilenc százaléka korommal, kénnel és más mérgező vegyi anyagokkal szennyezett levegőt lélegzik be, főként az alacsony és közepes jövedelmű országokban. Évente hétmillió ember hal meg idő előtt ennek következtében. Ezenkívül a légszennyezés szorosan összefügg a globális felmelegedéssel is.

A légszennyezés nem ismer határokat, több ezer kilométert képes megtenni, miközben a szél viszi magával a szennyező anyagokat. Az éghajlati válság pedig a Föld minden kontinensére egyre pusztítóbban és súlyosabban hat.

A globális problémák globális megoldásokat igényelnek. Közösen kell tennünk a tiszta levegőért – ez a „tiszta levegő a kék égboltért” nemzetközi nap idei témája.

Együtt kell felgyorsítanunk a szénhez hasonló fosszilis tüzelőanyagokról a tiszta és megújuló energiaforrásokra való, mindenki számára biztosított igazságos és méltányos átállást.

Ennek elérése érdekében javasoltam egy olyan éghajlati szolidaritási paktumot, amelyben minden nagy kibocsátó további erőfeszítéseket tesz a kibocsátások csökkentése érdekében, a gazdagabb országok pedig ugyanezen célból pénzügyi és műszaki segítséget nyújtanak a feltörekvő gazdaságok támogatására. Javasoltam továbbá egy felgyorsítási menetrendet is, hogy ezek az erőfeszítések még inkább gyorsuljanak. Arra kérek minden országot, hogy mindkettőt valósítsa meg.

Támogatnunk kell a tiszta főzésre és az elektromos járművekre való átállást is. Ösztönöznünk kell a gyaloglást és a kerékpározást a városokban, és olyan rendszereket kell bevezetnünk, amelyek természetessé teszik a felelős hulladékgazdálkodást. Ezenkívül meg kell valósítanunk a metánkibocsátás csökkentésére tett ígéretünket.

Levegőnk a közös javaink egyike és ezáltal közös felelősségünk is. Dolgozzunk együtt azért, hogy megtisztítsuk levegőnket, megvédjük egészségünket és azért, hogy egészséges bolygót hagyjunk hátra a következő nemzedékek számára.

* *** *

TOVÁBBI SAJTÓKÖZLEMÉNYEK