Tájékoztatásul – nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1398
2024. április 19.

Az ENSZ-főtitkár

üzenete a földanya nemzetközi napján

2024. április 22.

Az emberiség úgy viselkedik mint földanya tékozló gyermeke.

A természet egészségétől függ az étel, amit megeszünk, az általunk belélegzett levegő és az ivóvizünk. Ennek ellenére káoszt okoztunk a természeti világban: szennyezéssel mérgezzük bolygónkat, fajokat és ökoszisztémákat pusztítunk ki meggondolatlanul, és instabillá tesszük az éghajlatunkat az üvegházhatású gázok kibocsátásával.

Ezek a cselekedetek ártanak a természetnek és ártanak az emberiségnek is. Veszélyeztetjük az élelmiszertermelést, szennyezzük az óceánjainkat és a levegőnket, veszélyesebb és instabilabb környezetet teremtünk, valamint hátráltatjuk a fenntartható fejlődést.

Együtt kell helyreállítanunk a természettel való harmóniát, fenntartható módon kell termelnünk és fogyasztanunk, valamint meg kell védenünk magunkat a károktól, miközben munkahelyeket teremtünk, csökkentjük a szegénységet és előmozdítjuk a fenntartható fejlődést.

Ez azt jelenti, hogy meg kell fékeznünk a biológiai sokféleség csökkenését, meg kell állítanunk a környezetszennyezést, és csökkentenünk kell az üvegházhatású gázok globális kibocsátását. Ezenkívül támogatnunk kell az őslakos népeket, a helyi közösségeket és azokat, akiket a szennyezés, az éghajlati válság és a biológiai sokféleség válsága leginkább érintenek. Igazságosságot kell teremteni az éghajlati válság által legsúlyosabban érintett országok számára azáltal, hogy gyorsan mozgósítjuk a számukra szükséges finanszírozást és támogatást az éghajlatváltozás elleni fellépéshez, a természet védelméhez és a fenntartható fejlődés előmozdításához.

Az országoknak új nemzeti éghajlatváltozási terveket kell készíteniük, amelyek összhangban vannak a globális hőmérséklet-emelkedés 1,5 Celsius-fokban történő korlátozásával. Ezek egyben nemzeti átmeneti tervek és nemzeti beruházási tervek is lehetnek, amelyek biztosítják a fenntartható fejlődést az elkövetkező generációk számára. A G20-országoknak pedig irányítaniuk kell a fosszilis tüzelőanyagok gyors, méltányos és finanszírozott globális kivezetését, és véget kell vetniük a természetromboló támogatásoknak, például azoknak, amelyek a bolygót károsító műanyagok elszabadult termelését támogatják.

A földanyával való kapcsolat helyreállítása az emberiség legfőbb kihívása. Cselekednünk kell – mégpedig most –, hogy mindannyiunk számára jobb jövőt teremtsünk.

* *** *

TOVÁBBI SAJTÓKÖZLEMÉNYEK