Sajtóközlemények

SG/SM/10163
OBV/515
17 October 2005

Az ENSZ Főtitkárának üzenete a szegénység felszámolásának nemzetközi napja alkalmából

2005. október 17.

A szegénység családokat, közösségeket, és nemzeteket pusztít el. Bizonytalanságot, politikai békétlenséget és konfliktusokat szít. Manapság közel 800 millió ember éhínségtől szenved és krónikusan alultáplált. Naponta 30 ezer gyermek hal meg közvetlenül a szegénységhez köthető okokból.

A szegénység felszámolása nemzetközi napjának ez évi témája "A Millenniumi Fejlesztési Célok elérése: a szegények legszegényebbjeinek megsegítése" kiemelt szerepet kap a fenti számadatok ismeretében. Ez a téma hangsúlyozza azt a tényt, miszerint a szegénység csökkentése csak akkor érhető el, ha a szegények legszegényebbjeihez is eljutunk, akik gyakran teljes mértékben ki vannak zárva mindennemű fejlődési folyamatból. A szegénység és annak sokrétű - negatív - következményei csak az érintettekkel szorosan együttműködve küzdhetők le, úgy, hogy az egyenlőtlenségek felszámolásán dolgozunk.

Az ENSZ Millenniumi Nyilatkozata és a Millenniumi Fejlesztési Célok, melyeket a világ 189 országának és kormányának vezetői fogadtak el 2000-ben, egy olyan, a szegény és gazdag országok közti összefogást vetít előre, amelynek célja a kirívó szegénység elleni küzdelem és az, hogy konkrét, mérhető javulás következzen be a világ minden részén emberek millióinak életében. A Milleniumi Fejlesztési Célok az emberiség fejlődésének fontos kerettervét jelentik - kezdve minden gyermek alapfokú iskolai képzésének gondolatától, a gyermek és anyasági halandóság csökkentéséig, a HIV/AIDS és más súlyos betegségek terjedésének visszaszorításán át, egészen addig, a kiemelten fontos célig, hogy 2015-ig felére csökkenjen a világon a szélsőséges szegénységben élő, és az éhínségtől szenvedő emberek száma.

2005 szeptemberében a világ vezetői ismételten összegyűltek, hogy egységesen támogatásukról biztosítsák a Millenniumi Fejlesztési Célok és az Egyesült Nemzetek szélesebb, ENSZ konferenciákon és csúcstalálkozókon elfogadott fejlesztési menetrendjét. A vezetők megállapodtak abban, hogy a fejlesztési menetrend megvalósítása érdekében 2006-ig átfogó nemzeti fejlesztési stratégiákat fogadnak el. A fejlett államok megállapodtak abban is, hogy fokozott fejlesztési támogatással járulnak hozzá a fejlődő országok erőfeszítéseihez, olyan megállapodásokat támogatnak, amelyek a világ néhány legszegényebb állama adósságának elengedését szorgalmazza. Intézkedéseikkel biztosítják, hogy a kereskedelem teljes egészében és mindenki számára elérhetően, hozzájárulhasson a gazdasági fejlődés, a foglalkoztatás és az emberek egyéni fejlődésének előmozdításához.

Ezek a kötelezettségvállalások áttörést jelentenek a szegénység elleni küzdelemben - a korábbi ígéretek, hogy valamennyiünknek dolgoznunk kell a megélhetésért, konkrét, gyakorlati lépésekké váltak, különösképpen a világ legszegényebbjei számára. A szegénység megszüntetésének napján határozzuk el, hogy építünk arra a lendületre, amely most megvan bennünk. Gazdag és szegény összefogásával dolgozzunk együtt azon, hogy minden ember előtt megnyíljon egy emberhez méltóbb élet esélye.

Kofi A. Annan

* *** *