Tájékoztatásul – nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1315
2023. május 25.

Az ENSZ-főtitkár

üzenete az ENSZ-békefenntartók nemzetközi napján

2023. május 29.

Az Egyesült Nemzetek békefenntartói a békésebb világ iránti elkötelezettségünk mozgatórugói. 75 éve támogatják a konfliktusok és a zűrzavarok által sújtott embereket és közösségeket világszerte.

Ma, az ENSZ-békefenntartók nemzetközi napján tisztelgünk a nemzetközi békéhez és biztonsághoz való rendkívüli hozzájárulásuk előtt.

1948 óta több mint kétmillió békefenntartó teljesített szolgálatot 71 misszióban, segítséget nyújtva az országoknak a háborúból a békéhez elvezető nehéz úton.

Kulcsfontosságú szerepet játszanak a halálos konfliktusok káoszában rekedt civilek védelmében, így az egyetlen reményt és segítséget jelentik az elképzelhető legveszélyesebb helyzetekben.

E nélkülözhetetlen munka elvégzése során sok békefenntartó fizette meg a végső árat. Több mint 4200 békefenntartó vesztette életét az ENSZ-zászló szolgálata során. Együttérzünk és szolidárisak vagyunk családjaikkal, barátaikkal és kollégáikkal, és örökké inspirálni fog bennünket a béke ügye iránti önzetlen odaadásuk.

Jelenleg 125 országból több mint 87 000 békefenntartó teljesít szolgálatot 12 műveletben. A békefenntartók növekvő globális feszültségekkel és megosztottsággal, stagnáló békefolyamatokkal és egyre bonyolultabb konfliktusokkal néznek szembe.

Ezen akadályok ellenére, és a partnerek széles körével való együttműködésnek köszönhetően, a békefenntartók kitartanak.

A kéksisakos csapataink a reményt jelentik a konfliktusok árnyékában élő emberek számára.

Támogassuk és ismerjük el a békefenntartókat úgy, ahogyan ők támogatják az emberiséget.

* *** *

TOVÁBBI SAJTÓKÖZLEMÉNYEK