Éghajlati szótár: Mindennapi útmutató az éghajlatváltozáshoz

Az éghajlatváltozás korunk meghatározó kérdése. Napról napra egyre többen vesznek részt az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A területtel régóta foglalkozók már ismerik az éghajlatváltozással kapcsolatos kifejezéseket és fogalmakat. Nagy kihívást jelenthet azonban az összes kifejezés és fogalom megismerése azok számára, akik most csatlakoznak az éghajlatváltozással kapcsolatos párbeszédhez.

Ezért elkészítettünk egy gyűjteményt, amely összefoglalja az említett kifejezéseket és fogalmakat. Ez a gyűjtemény Önnek is segítséget jelenthet eligazodni az éghajlatváltozás terén zajló beszélgetésekben.

Javasoljuk, hogy olvassa el, mentse el a könyvjelzők közé, és használja fel az éghajlatváltozás elleni fellépése során.

A szótárat folyamatosan frissítjük az új kifejezésekkel, hogy közösen előmozdíthassuk az éghajlatváltozás elleni fellépést.

alt text is missing
Szénlábnyom

A szénlábnyom egy adott személy, szervezet, termék vagy tevékenység által a légkörbe kibocsátott üvegházhatású gázok mérőszáma. A nagyobb szénlábnyom több szén-dioxid- és metánkibocsátást jelent, és így nagyobb mértékben járul hozzá az éghajlati válsághoz.

Egy személy vagy szervezet szénlábnyomának mérése magában foglalja az energiatermeléshez, a fűtéshez, a szárazföldi és a légi közlekedéshez szükséges fosszilis tüzelőanyagok elégetése során keletkező közvetlen kibocsátást, valamint az emberek által fogyasztott élelmiszerek, feldolgozott termékek és szolgáltatások előállításából és ártalmatlanításából származó közvetett kibocsátást is.

A szénlábnyom csökkenthető a szél- és napenergiához hasonló alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásokra való áttéréssel, az energiahatékonyság javításával, az iparpolitikák és szabályozások megerősítésével, a vásárlási és az utazási szokások megváltoztatásával, valamint a húsfogyasztás és az élelmiszer-pazarlás csökkentésével.

Fordulópont

A fordulópont az a küszöbérték, amely után a globális felmelegedés és az éghajlatváltozás által okozott bizonyos változások visszafordíthatatlanná válnak, még akkor is, ha a jövőbeni beavatkozások sikeresen csökkentik a globális átlaghőmérsékletet. Ezek a változások olyan hirtelen és veszélyes hatásokhoz vezethetnek, amelyek nagyon súlyos következményekkel járnának az emberiség és bolygónk jövőjére nézve.

A világ felmelegedésével több ilyen fordulópontra kerülhet sor. Ezek egyike a grönlandi és a nyugat-antarktiszi jégtakaró eltűnés