UNIS/INF/125
27 Januar 2006

Generalni Sekretar

SPOROČILO OB MEDNARODNEM  DNEVU SPOMINA NA ŽRTVE HOLOKAVSTA

27 Januar 2006

Organizacija združenih narodov  bo danes prvič v svoji zgodovini obeležila mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, kar bo v prihodnosti postala tradicionalna slovesnost.

Holokavst mora ostati v spominu kot sramotna, grozovita, brezpirmerna tragedija dokler bo človestvo obstajalo.

Samo s spominom lahko poplačamo ustrezen dolg žrtvam . Na Miljone  židov in predstavnikov drugih manjšin je bilo umorjenih na najbolj nepredstavljivo barbarske načine. Nikoli ne smemo pozabiti na agonijo teh moških, žensk in otrok.

S spominom obsojamo tiste, ki trdijo, da se holokavst nikoli ni zgodil ali pa da mu je dana prevelika teža. Zanikanje holokavsta je znak fanatizma, ki ga moramo zavračati kjerkoli, kadarkoli in od kogarkoli.

Spomin je opomin za prihodnost. Brezno nacističnih taborišč se je pričelo s sovraštvom, predsodki in antisemitizmom, ki naj ostanejo kot opozorilni znaki  za vedno v našem  spominu.

Ker Holokavst tone v pozabo in ker je tistih, ki so ga preživeli zmeraj manj, prejhaja odgovornost na nas, sedanjo generacijo, ki smo dolžni obujati spomine v znak človeskega dostojanstva.

Organizacija Združenih narodov je bila ustanovljena  kot simbol  nasprotovanja grozotam druge svetovne vojne. Kljub temu pa mednarodna skupnost velikokrat ni dovolj ostro stopila nasproti hudi okrutnosti. V preteklih letih smo naredili nekaj pomembnih korakov k izboljšanju na tem področju npr. z ustanovitvijo  mednarodnega kazenskega sodišča in  s soglasjem  glede  kolektivne odgovornosti za zaščito.

Tema letošnje  slovesnosti je "onstran spomina". V tem duhu si obljubimo še večji napor v preprečevanju genocida in zločinov proti človeštvu.

* *** *