Sporočila za javnost

UNIS/OUS/021
16. april 2010

Obveščamo vas, da je bilo srečanje prestavljeno

Sporočilo za medije

Slovenijo bo prvič obiskala strokovnjakinja ZN za človekove pravice, dostop do pitne vode in sanitarij

LJUBLJANA / ŽENEVA, 16. april (Informacijska služba ZN na Dunaju) - Slovenijo bo med 19. in 23. aprilom 2010 obiskala neodvisna strokovnjakinja za človekove pravice, dostop do pitne vode in sanitarij, Catarina de Albuquerque. Na lastne oči se bo prepričala, ali Slovenija na svojem ozemlju zagotavlja pravico dostopa do pitne vode in osnovnih sanitarij, hkrati pa se bo o tem pogovorila s slovensko vlado.

"Misijo bodo vodila načela človekovih pravic kot so enakopravnost in nediskriminacija, osredotočila pa se bom na položaj ranljivih skupin in njihov dostop do pitne vode in sanitarij," je povedala neodvisna strokovnjakinja z mandatom Sveta za človekove pravic. Njena naloga je, da preveri uresničevanje človekovih pravic na področju zagotavljanja dostopa do pitne vode in sanitarij.

Med njenim prvim obiskom v Sloveniji se bo ga. de Albuquerque še posebej posvetila temam kot so kvaliteta vode, sanitarna ureditev, vključno z upravljanjem z odpadnimi vodami, in dostopom do pitne vode in sanitarij v državi.

Vsak izmed nas ima človekove pravice, in sicer brez kakršnega koli razlikovanja, zato moramo imeti zagotovljen dostop do pitne vode in sanitarij. Govorimo o cenovni dostopnosti, ustreznosti, dosegljivosti in varnosti. Države morajo za zagotavljanje teh temeljnih pravic izvajati trajne ukrepe.

Gospa de Albuquerque se bo srečala z vladnimi predstavniki, upravitelji vodnih virov in odplak, predstavniki civilne družbe in akademsko sfero. Poleg uradnega obiska pri vladnih predstavnikih v Ljubljani bo tudi obiskala Dolenjsko in Primorsko. Njena odkritja in priporočila bodo predstavljena kot poročilo Svetu za človekove pravice.

V Cankarjevem domu bo 23. aprila ob 12. uri, in sicer v dvorani Lily Novy, potekala tiskovna konferenca.

* *** *

Catarina de Albuquerque je pravnica iz Portugalske in je trenutno zaposlena kot višja pravna svetovalka na Oddelku za dokumentiranje in primejalno pravo (neodvisna institucija pod okriljem portugalskega državnega tožilca) za področje človekovih pravic. Šolanje je končala na področju mednarodnih odnosov in se specializirala za mednarodno pravo na ženevskem Graduate Institute of International Studies. Septembra 2008 je bila imenovana kot neodvisna strokovnjakinja, svojo funkcijo pa je prevzela novembra 2008.

Če želite izvedeti več o mandatu in delu neodvisne strokovnjakinje, potem obiščite: http://www2.ohchr.org/english/issues/water/iexpert/index.htm

OHCHR spletna stran za Slovenijo: http://www.ohchr.org/EN/Countries/ENACARegion/Pages/SIIndex.aspx

Za več informacij in medijska vprašanja se obrnite na:

Lucinda O'Hanlon
Tel.:+ 41 79 444 4917
E-pošta: lohanlon@ohchr.org
ali pišite na iewater@ohchr.org