Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/INF/479
24. junij 2013

Slovenija prejela nagrado ZN za pomembne dosežke v javni upravi 

DUNAJ, 24. junij (Informacijska služba ZN) - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je prejela nagrado Združenih narodov za pomembne dosežke v javni upravi v regionalni skupini Evropa in Severna Amerika. Komisija je nagrado prejela v kategoriji »preprečevanje in boj proti korupciji v javni upravi«. Žirijo je prepričala njihova iniciativa Supervizor, spletna aplikacija, ki uporabnikom daje vpogled v tok denarja med javnim in zasebnim sektorjem.

KPK je zbirala in analizirala podatke o vseh plačilih organov javnega sektorja v obdobju od 1. januarja 2003 do 31. decembra 2010. Analiza je pokazala sporne prakse v proračunskih izdatkih, ki kažejo na korupcijo. Podatki so pokazali tudi, da v slovenskem poslovnem okolju manjka transparentnosti. Lokalna oblast sedaj Supervizorja uporablja pri sooblikovanju proračunske politike in pri dodeljevanju javnih finančnih sredstev.

Nagrada ZN za javno upravo (UNPSA) je najbolj prestižno mednarodno priznanje za odličnost na področju javne uprave. Vsako leto nagrajuje ustvarjalne dosežke in prispevke institucij s področja javnega sektorja, ki vodijo do bolj učinkovite in odzivne javne uprave v državah po svetu. Nagrado podeljujejo v petih kategorijah.

Program UNPSA od ustanovitve naprej postaja vse bolj prepoznaven in pomemben. Leta 2003 je bilo nominacij 81, leta 2012 že 470, letos pa že 600, kar pomeni 28-odstotno zvišanje v primerjavi z letom 2012. Raste tudi število sodelujočih držav. Trenutno v projektu sodeluje 82 držav, leta 2012 jih je 73, v 2011 pa 57.

Letos bo 47 javnih organizacij iz 28 držav prestižne nagrade prejelo 27. junija, ko bodo ZN slavili dan javne uprave, ki se praznuje vsako leto 23. junija.

Dan javne uprave, ki ga obeležujejo v ZN, spodbuja izmenjavo inovativnih idej in najboljših praks na ravni lokalne oblasti in javnih služb. Podelitev prestižnih nagrad bo potekala od 24. do 27. junija 2013 v mestu Manama v Bahrajnu. Hkrati bo potekal forum na temo "Preobrazba e-uprave in inovacije: ustvarjanje boljše prihodnosti za vse". Več informacij lahko najdete na: http://www.unpan.org/unpsa.

* *** *