Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/INF/519
27. november 2015

'Heroji današnjega časa'

Zmagovalci letošnjega mladinskega natečaja umetniških del in kratkih filmov o človekovih pravicah

DUNAJ, 27. november 2015 (Informacijska služba ZN) - Mladi iz Avstrije, Slovaške in Slovenije so zmagovalci letošnjega mladinskega natečaja umetniških del in kratkih filmov o človekovih pravicah. Na temo » heroji današnjega časa« so lahko ustvarjali mladi v starosti med 10 in 20 let. Nagrade so bile podeljene danes na posebni slovesnosti, kjer se je predvajalo zmagovalne filme.

Tekmovanje poteka že sedmo leto zapored. K sodelovanju so bili povabljeni mladi iz štirih držav, in sicer Avstrije, Madžarske, Slovaške in Slovenije. Letos so imeli mladi prvič možnost, da svoje prispevke oddajo tudi v obliki fotografije, kolaža, risbe in likovnega dela.

Temo organizatorji določijo vsako leto posebej. Letos so mladi kratke filme do treh minut in umetniška dela ustvarjali na temo » heroji današnjega časa«.

»Živimo v turbulentnih, napetih in težkih časih. To se tudi odraža v prispevkih, ki jih je letos prejela žirija. Mladi se zelo dobro zavedajo težkih časov, v katerih živimo. Sporočilo, ki ga dajejo skozi njihova dela, nam mora biti vsem v navdih: strpnost ter spoštovanje temeljnih svoboščin in človekovih pravic ni bilo še nikoli tako pomembno,« je povedal direktor Informacijske službe Združenih narodov (ZN) Martin Nesirky na slovesnosti v dunajskem kinematografu Topkino.

»V veliko zadovoljstvo mi je, da je tudi letošnji festival 'this human world' sprožil toliko zanimanja,« je povedala Lisa Wegenstein, predstavnica festivala 'this human world'. »Na natečaj se je prijavilo skoraj 600 mladih iz Avstrije, Madžarske, Slovaške in Slovenije, na koncu pa smo prejeli več kot 90 kratkih filmov. Prvič v zgodovini natečaja smo mlade prosili, da ustvarjajo tudi skozi druge oblike umetnosti.« Prav tako je izpostavila »pomen filmskega in umetniškega ustvarjanja mladih«, kar je označila kot »veliko obogatitev avstrijskega filmskega festivala 'this human world'«.

Ruth Schöffl iz Urada Visokega komisarja ZN za begunce (UNHCR) v Avstriji je dejala, da »zmagovalni prispevki prepričljivo prikazujejo, kakšno spremembo lahko naredi vsak član družbe, če spoštuje humanitarne vrednote, še posebej v času, ko več sto tisoč beguncev prihaja na naš prag. Spodbudno je videti, kako se mnogi mladi zavzemajo za ljudi v stiski.«

Prvo nagrado je podelila komisarka za človekove pravice Mesta Dunaj Shams Asadi. V svojem govoru je poudarila, da se lahko »v času odraščanja občutek za 'kulturo' človekovih pravic še najbolj razvije«. V tem kontekstu je nadaljevala, da se tako »temeljne pravice lahko bolje razume, spoštuje in varuje, po potrebi pa tudi brani.«

Natečaj je potekal v okviru filmskega festivala o človekovih pravicah 'this human world' in s pomočjo Informacijske službe ZN (UNIS) na Dunaju ter Urada Visokega komisarja ZN za begunce (UNHCR) v Avstriji. Projekt sta podpora še Avstrijsko zvezno ministrstvo za izobraževanje in vprašanja žensk ter Mesto Dunaj. Žirijo so sestavljali organizatorji in filmski strokovnjaki, ki so izbrali najboljše tri kratke filme mladih iz Avstrije, Madžarske, Slovaške in Slovenije.

Zmagovalci so nagrade prejeli od komisarke za človekove pravice Mesta Dunaj Shams Asadi, Alja Brinovec Jureša, Strokovna sodelovka na Stalnem predstavništvu Republike Slovenije, in svetovalca na stalnem predstavništvu Slovaške Martina Koncala.

Umetniška dela bodo na ogled v Uradu za človekove pravice Mesta Dunaj, in sicer od 1. do 10. decembra 2015. Filme si lahko ogledate na http://www.thishumanworld.at/content.php?id=37.

***

Zmagovalci letošnjega mladinskega natečaja kratkih filmov o človekovih pravicah so:

1. nagrada

»Kako postati heroj«

Razred 4AJ, Gimnazija Golianova, Slovaška

 

2. nagrada

»Heroj?!«

Diana Dzurillová, Gimnazija D. Tatarku,Slovaška

 

3. nagrada

»Svoboda«

Gimnazija Brežice, Slovenija

 

Posebne nagrade:

Glasbeni video:

»Spoštovanje«

Razred 2a, Ekološka osnovna šola Rohrbach, Avstrija

 

Animacija:

»Heroji iz naslonjača«

Evangeličanska gimnazija, Avstrija

* *** *

Za nadaljnje informacije se obrnite na:

Lisa Wegenstein

Šolski projekt ' this human world'
Mobilna št.: (+43) 676-84947066
E-pošta: schulfilmprojekt[at]thishumanworld.com

 

Irene Hoeglinger-Neiva
Obveščanje javnosti, UNIS na Dunaju
Tel. št.: (+43-1) 26060-4448
Mobilna št.: (+43) 699-1459-4448
E-pošta: irene.hoeglinger-neiva[at]unvienna.org