Mladinski delegat iz Slovenije se je udeležil podnebne konference COP28

8. december 2023 - Konference ZN o podnebnih spremembah v Dubaju (COP28) se je udeležilo veliko število mladih, med njimi tudi mladinski delegat Rok Dolenc iz Slovenije. Z nami je delil svojo izkušnjo s konference COP28.

Rok Dolenc, mladinski podnebni delegat Slovenije:

"Občutki do sedaj so večinoma pozitivni - v prvem tednu smo že videli nekaj zgodnjih uspehov, med drugim operacionalizacijo sklada za pomoč najranljivejšim državam, v katerega bo 1.5 mio € prispevala tudi Slovenija. Dejstvo je, da bo pravo merilo uspeha letošnje podnebne konference drugi teden, ki je namenjen pogajanjem na visoki politični ravni. Največ pozornosti bo usmerjene v besedišče glede opuščanja fosilnih goriv, kjer si mladi prizadevamo za popolno opustitev fosilnih goriv z jasno časovnico do leta 2050.

Kar se tiče sodelovanja mladih, je zagotovo vzpodbudno, da ima na letošnji konferenci rekordno število držav v delegaciji mladinske delegate. Kot slovenski mladinski delegat, tesno sodelujem predvsem z delegati iz preostalih evropskih držav, s katerimi na pogajanjih in na sestankih z odločevalci zagovarjamo skupna stališča. Pod dokument s skupnimi stališči je podpisanih kar 19 mladinskih delegatov iz 11 evropskih držav."