Events

Az Egyesült Nemzetek Szervezete párbeszédet indít a 75. évforduló alkalmából:
Most kezdődik a világunk jövőjéről szóló legnagyobb globális eszmecsere.

2020. január elsején kezdetét vette az ENSZ létrehozásának 75. évfordulója alkalmából indított kezdeményezés, az ENSZ 75, vagyis a legnagyobb és legátfogóbb eszmecsere a globális együttműködés szerepéről egy olyan jövő kialakításában, amely mindannyiunk számára jobb. A kezdeményezés keretében az ENSZ a 2020-as évben több módon indít párbeszédet a világ minden részén.

A "globális valóság felmérése" során négy innovatív adatfolyam segítségével megvalósul az első olyan közösségi hozzájárulással készülő ötletek tárháza, amely megoldásokat kínál a legfőbb globális kihívásokra.

Az ENSZ 75 kezdeményezés eszmecseréi, a mindenki által kitölthető "egyperces kérdőív", az 50 országban elérhető közvélemény-kutatás, valamint a 70 országban lefolytatandó, a tradicionális és közösségi médiának a mesterséges intelligencia általi szentimentelemzése, együtt olyan lenyűgöző adatokat generálnak, amelyek hozzájárulnak a vitákhoz, valamint a nemzeti és nemzetközi politikákhoz.

Az ENSZ-főtitkár a részvételre való felhívásában elmondta, hogy "Egy ország vagy közösség sem képes arra, hogy egyedül oldja meg világunk összetett problémáit. Találkoznunk kell, de ne csak beszéljünk, hanem figyeljünk is. Mindannyiuknak részt kell venniük a beszélgetésben. Szükségünk van a véleményükre, a stratégiájukra és az ötleteikre azért, hogy még többet tudjunk tenni az általunk szolgált emberekért világszerte."

Az ENSZ 75 kezdeményezést összefogó csapat egy széles körű, több szektorból álló hálózattal működik együtt, ideértve a helyi ENSZ-képviselőket is, hogy a határokon, szektorokon és generációkon átívelően biztosítsák mindenki részvételét, ezáltal a sokféleséget és a globális lefedettséget, valamint azt, hogy az eszmecserére a világ összes országában sor kerüljön.

A fiatalokra és az ENSZ-t még nem ismerő csoportokra különös hangsúlyt fektető és a véleményeket figyelembe vevő globális kezdeményezéssel az ENSZ 75 azt a célt tűzte ki, hogy elősegítse a nemzetközi együttműködés várakozásainak jobb megértését a sürgető globális kihívások fényében.

A megfogalmazott véleményeket és ötleteket az ENSZ-főtitkár mutatja be a világ vezetőinek és a magas rangú ENSZ-tisztviselőknek 2020. szeptember 21-én, az ENSZ létrehozásának 75. évfordulóját ünneplő magas szintű eseményen.

A párbeszéd előmozdítása érdekében az ENSZ a Vox Media márkaépítő stúdiójával, a Vox Creative-val közösen 2020. január 6-án bemutat egy videót 38 emberről világszerte, akik megosztják tapasztalataikat és véleményüket a globális ügyek fontosságáról.

Az alábbi weblapon megnézheti, hogy miként csatlakozhat az eszmecseréhez személyesen vagy online: www.un.org/UN75.